Mi a frász folyik itt? Rátaposhatnak a vészfékre az EU-ban Orbán őrületes lépése után

Forrnak az indulatok.

Amint megírtuk, az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló döntésnél Orbán Viktort a német kancellár zavarta ki „kávézni”, hogy az uniós országok vezetői nyugodtan szavazhassanak.

Az Oroszország által megtámadott Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós EU-s támogatást azonban „sikerült” megvétóznia. Így a magyar miniszterelnök miatt csak idén januárban, az EU-csúcson tűzhetik ismét napirendre a kérdést.

A Financial Times értesülései szerint Brüsszel engedményeket készít elő Orbánnak az ukrajnai segélyek ügyében. Egyelőre ez egyszerűbbnek tűnik, mint bonyolult eljárásokkal megkerülni a Vlagyimir Putyin-barát politikust, aki azzal zsarolja az EU-t, hogy ismét vétózni fog.

Beszámoltunk róla, hogy Magyarország egy feltétellel bólint rá az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatásra: az összeget évente kell folyósítani a szomszédos országnak rendszeres felülvizsgálatokkal. Ez a forgatókönyv lehetőséget adna Orbánnak az évenkénti vétóval való zsarolgatásra.

Az Európai Bizottság nyitott egy úgynevezett „vészfék”-záradék bevezetésére is, amelynek értelmében bármely ország felvethetné az ukrajnai kifizetésekkel kapcsolatos aggályokat az uniós vezetők csúcstalálkozóján.

Ezzel Orbán kezéből is kicsavarnák a zsarolás lehetőségét.

(via index.hu)

Valódi Hírek