A DK ajánlatot tett a demokratikus ellenzéknek egy közös elvi politika kidolgozására

Vélemény.

Gyurcsány Ferenc csütörtöki véleménycikkében elemezte, hogy a „keresztény Magyarország” és a „kommunista Magyarország” százéves eszményei felett eljárt az idő. Ezt haladhatja meg a Fidesz által korábban használt, majd elárult polgári Magyarország eszménye. A szó nem a Fideszé, a képviselt politikája pedig végképp nem az. Kimondja, hogy

a Fidesz kívül áll a polgári Magyarország eszményén.

A Demokratikus Koalíció elnöke határozottan úgy fogalmazott, élesen szemben áll ezzel a rendszerrel például a Fidesz által erőltetett kizárólagos nemzeti identitás miatt is, amely nem is legitim. A Fidesz épp a közös nemzeti identitást veszi el azzal, hogy nincs közös nemzeti eredmény – összegzett a pártelnök.

„A nemzet nem szándékközösség, a nemzet nem lehet hitközösség. A sikeres nemzet teljesítményközösség”

jelentette ki írásában Gyurcsány Ferenc, aki úgy látja, ma

a szociáldemokratáké a fő felelősség, hogy közösen megteremtsék a polgári Magyarországot.

A polgári politika keretén belül vannak különböző irányzatok: például szociáldemokrata, konzervatív, zöld, liberális és egyéb politikai alternatívák. A DK elnökének üzenete szerint a polgári Magyarország közös nemzeti létezésünk kívánatos kerete. A szociáldemokrata politika a polgári politika keretein belül a DK politikája – hangsúlyozta írásában.

Figyelemre méltó tény, hogy a keresztény Magyarország meghaladásáról ír nem jelent keresztényellenességet a DK elnöke szerint. Sőt, mint írta: a kereszténység nem csak hagyomány, hanem értékes jelenbéli valóság is.

A volt miniszterelnök a keresztény hit és az egyházak politikai áruba bocsátása, a hatalmi politika érdekében való felhasználása a politikai kereszténység, a klerikalizmus ellenében fogalmaz meg markáns álláspontot.

A Demokratikus Koalíció elnökének írásával pártja

ajánlatot tett a demokratikus ellenzéknek egy közös elvi politika kidolgozására.

Minden más a többieken múlik.

Takács Bernadett

Valódi Hírek