Nagyon súlyos nemzetközi botrány: Az Orbán-kormány tovább fokozza a bajt az arcátlan válaszával

Megszólaltak Szijjártóék.

Mint csütörtökön megírtuk, az Egyesült Államok külügyminisztériuma állásfoglalást tett közzé, amelyben nyomatékosították, hogy határozottan ellenzik az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyverszállítást.

„A lehető leghatározottabban elítéljük, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ballisztikus rakétát exportáljon Oroszországnak, valamint azt, hogy Oroszország ezeket a rakétákat Ukrajna ellen 2023. december 30-án és 2024. január 2-án bevetette.

Ezek a fegyverek növelik az ukrán nép szenvedését, támogatják Oroszország agresszióját”

– olvasható a dokumentumban, amelyet az Európai Unió vezető hatalmai, többek közt Franciaország, Németország, vagy az Egyesült Királyság is aláírt. Figyelemre méltó, hogy olyan EU-n kívüli országok is csatlakoztak az állásfoglaláshoz, mint például Albánia vagy Grúzia.

Ugyanakkor

a névsorból hiányzik Szlovákia és „a békepárti” Magyarország.

A 444.hu az alábbi kérdésekkel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz az üggyel kapcsolatban:

  • „A magyar kormány miért nem írta alá azt a január 9-i állásfoglalást, ami elítéli, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ballisztikus rakétát exportál Oroszországnak?
  • Nem érzi-e úgy a magyar kormány, hogy Oroszország ezzel a fegyverimporttal szembemegy a magyar kormány által sürgetett béketörekvésekkel?
  • Szijjártó Péter külügyminiszter tervezi-e ezt nehezményezni Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kollégájánál és barátjánál?”

Szokatlan módon válasz is érkezett. A tárca részéről Paczolay Máté külügyi szóvivő tisztelte meg a lapot válaszadással.

„Az Ön által feltett kérdésre Paczolay Máté külügyi szóvivő az alábbi választ adja:

A magyar és a szlovák álláspont teljes egészében egybeesik”

– írta „válaszában” a külügyi szóvivő, aki a feltett kérdések egyikére sem felelt.

Orbán Viktorék „szuverén” és „békepárti” kormánya úgy tűnik, megértő a két ország közti fegyverszállításokkal kapcsolatban, noha éppen a közelmúltban merült fel, hogy a magyar kormányfő egyeztetéseket kezdeményezne Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Szintén csütörtökön írtuk meg, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök ultimátumot adott a magyar kormánynak: ha Orbán nem akadályozza tovább az Ukrajnának szánt EU-s támogatás ügyét, akkor az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád felveszi a Fideszt a tagjai közé.

Ezenfelül az olasz kormányfő jelezte, azt is szeretné, ha Orbán javítana kapcsolatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és

változtatna az Ukrajna EU-tagságával kapcsolatos negatív álláspontján is.

Kapcsolódó:

Váratlan fordulat: Ultimátumot adott Orbán Viktornak az egyik utolsó európai szövetségese

Érik a nemzetközi botrány: Súlyos árat fizethet Magyarország Orbánék újabb húzása miatt

https://nyugatifeny.hu/2023/09/12/forrosodik-a-hangulat-sorsdonto-talalkozora-keszulnek-oroszorszagban-ez-mindent-megvaltoztathat

Valódi Hírek