A tűzzel játszik a magyar kormány: Súlyos figyelmeztetés jött az USA-ból

Elpattant a húr.

Az Egyesült Államok csalódott az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt, és várja, hogy a kormány teljesítse ígéretét, miszerint nem utolsóként fogja ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását – közölte Jim O’Brien, az Egyesült Államok külügyminisztériumának helyettes államtitkára csütörtökön.

Mint ismert, Svédország és Finnország közösen adták be még tavaly a NATO-csatlakozási kérelmüket, közvetlenül az orosz–ukrán háború kitörését követően. Finnországot áprilisban fel is vették a katonai szövetség tagjai közé, de a svéd csatlakozás jóváhagyását Törökország és Magyarország azóta is akadályozza.

A magyar kormány közlése szerint, a fideszes többség nem hajlandó ratifikálni az északi ország csatlakozását, mondván „csúnyákat mondtak Magyarországra”. Viszont a török kormány azóta egyértelműen jelezte, hogy az általa terroristának tartott kurdok svédországi tevékenységét szeretné megfékezni.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Orbán Viktor december végi budapesti találkozója során a svéd NATO-csatlakozás kérdése fel sem merült. A magyar miniszterelnök a nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

a magyar képviselőknek eddig „nem volt gusztusuk” erről szavazni.

Mint megírtuk, Erdoğan október végén benyújtotta a ratifikálásról szóló törvénytervezetet. A török elnök Svédország csatlakozásának feltételeként megszabta, hogy az amerikai kongresszus hagyja jóvá a negyven darab F-16-os vadászgép eladását Törökországnak, valamint a meglévő flotta korszerűsítését.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár novemberben

felszólította Magyarországot, hogy haladéktalanul döntsön Svédország csatlakozásáról.

Stoltenberg emlékeztette Novák Katalint Brüsszelben, hogy az Orbán-kormány többször hangoztatta: nem Magyarország lesz az utolsó a ratifikálási folyamatban. Márpedig a jelek szerint ez így alakult, de ebben „persze” nincs már semmi meglepetés, hiszen „nem azt kell figyelni”, hogy Orbánék mit mondanak, hanem, sokkal inkább azt, „hogy mit csinálnak” – javasolta egykor maga a miniszterelnök.

(reuters.com / 444.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Mi történik? Újabb taslit kapott az Orbán-kormány Svédországtól

https://nyugatifeny.hu/2024/01/07/boka-janos-elarulta-mikor-fogjak-megengedni-svedorszagnak-hogy-csatlakozzanak-a-nato-hoz

Valódi Hírek