Lehullt a lepel: Nagyon meglepő dolog történt Orbán Ráhel titokzatos földvásárlása körül

Magas szintről érkezett a támogatás.

Orbán Ráhel Tokaj-Hegyalján vásárolt földjei körül bő hónapja áll a bál: a 24.hu szúrta ki, hogy a területről valamiért eltűnt a világörökségi területről a magyar állam számára bejegyzett elővásárlási jog.

Megírtuk, hogy Orbán Ráhel még tavaly április 18-án kötött két adásvételi szerződést összesen 94 hektárnyi földterületre (ez mintegy 940 ezer nézetméternyi területet jelent) a tokaji borvidéken.

Egy ideig még nyitva állt a lehetőség arra, hogy egy helyi gazda, esetleg az állam él-e elővásárlási jogával, és esetleg lecsapnak Orbán Viktor lányának kiszemelt területeire, amelyre még korábban maga Orbán Ráhel is tett utalást.

Decemberben aztán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez. Arról kérdezte Polt Pétert:

Tokaj-Hegyalján nem gond az állami elővásárlási jog törlése?

Polt válaszában kifejtette, hogy

a kérdést feljelentésként értékelte,

azt elbírálásra a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította.

Kedden a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közleményt adott ki a Tokaj-hegyaljai földekre vonatkozó állami elővásárlási jogokról, amelyben közlik, hogy Csák János világörökségi ügyekért is felelős kulturális miniszter megkeresésére törölte a földhivatal az ingatlanok tulajdoni lapjáról a bejegyzést.

„Mivel az érintett mezőgazdasági ingatlanokra a törvény szerint nem vonatkozik világörökségi státusz miatti állami elővásárlási jog, ezért a földhivatal a világörökségért felelős miniszter megkeresésére törölte azt a tulajdoni lapokról”

– írta Navracsics minisztériuma.

Ha ez igaz, akkor Orbánék komoly hibát követtek el, hiszen 2018-ban 80 ezer világörökségi ingatlan tulajdoni lapjára jegyezték fel a magyar állam részére járó, mindenki mást megelőző elővásárlási jogot.

Érdemes megemlíteni, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség akkori miniszterhelyettese 2017 novemberében a törvényjavaslat általános vitáján még úgy érvelt:

„A világörökségi helyszíneknek a megőrzése közérdek,

és emiatt azt is fontosnak tartja a kormány, hogy a magyarországi világörökségi helyszíneken lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezete a legkisebb kockázatot okozza a világörökségi helyszín megóvására vonatkozó közfeladat tekintetében, és erősítse ott, ahol erre törvényi lehetőség van, az államot mint tulajdonosként eljáró főhatóságot.

Valódi Hírek