Kipattant a botrány: Lehullt a lepel Orbán Ráhelék titokzatos ingatlanmutyijáról

Világörökségi területekkel nyerészkednek.

Szűk egy hónappal azután, hogy Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a Tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket – írta a 24.hu. Az állami szervek mindennek okáról semmilyen tájékoztatást nem adtak.

Orbán Ráhel még április 18-án kötött két adásvételi szerződést összesen 94 hektárnyi földterületre (ez mintegy 940 ezer nézetméternyi területet jelent) a tokaji borvidéken. Egy ideig még nyitva állt a lehetőség arra, hogy egy helyi gazda, esetleg az állam él-e elővásárlási jogával, és esetleg lecsapnak Orbán Viktor lányának kiszemelt területeire, amelyre még korábban maga Orbán Ráhel is tett utalást.

Később a portál érdeklődött Ráhelnél, hogy vajon megelőzte-e őket bárki az elővásárlásra jogosultak közül, ám erre már nem kívántak reagálni. A lap információi szerint a tizenkét legértékesebb területtel kapcsolatban senki sem jelezte elővásárlási szándékát,

így a földhivatal bejegyezte Orbán Ráhel tulajdonjogát.

Elővásárlási jogáról az állam is lemondott, sőt – hívták fel a figyelmet – a világörökséghez tartozó területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól május végén törölték az állam bejegyzett elővásárlási jogát, amelyet még két ciklussal korábban maga

Semjén Zsolt előterjesztésére jegyeztettek be a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra.

Felidézték, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség akkori miniszterhelyettese 2017 novemberében a törvényjavaslat általános vitáján még úgy érvelt:

„A világörökségi helyszíneknek a megőrzése közérdek,

és emiatt azt is fontosnak tartja a kormány, hogy a magyarországi világörökségi helyszíneken lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezete a legkisebb kockázatot okozza a világörökségi helyszín megóvására vonatkozó közfeladat tekintetében, és erősítse ott, ahol erre törvényi lehetőség van, az államot mint tulajdonosként eljáró főhatóságot.

Ennek érdekében a Nemzeti Földalapról szóló törvény és a világörökségről szóló törvény módosítását kezdeményezi a kormány az Országgyűlés előtt azzal a kiegészítéssel, hogy a mindenkori magyar állam elővásárlási jogot szerezhessen, és ezáltal biztosíthassa, hogy területcserék, illetve adásvételek során ott, ahol az örökségvédelmi, illetve világörökségi védettség indokolt, az érvényesülhessen, kizárólag úgy, hogy állami tulajdonszerzés történik.”

A törvényjavaslatot meg is szavazták, egy ehhez kapcsolódó kormányrendelet mellékletében több mint 80 ezer, világörökségi területen fekvő ingatlant soroltak fel, amelyeknél mindenki mást megelőzően élhet elővásárlási jogával az állam.

Aki pedig elővásárlási jogát benyújtaná, annak az illetékes miniszterhez kell fordulnia, – aki jelenleg Csák János –, és el kell küldenie neki a kormányhivatalon keresztül az elővásárlási jog gyakorlásához szükséges dokumentumokat az adásvételi szerződéssel együtt. Mint írták, a miniszternek 30 napja van, hogy döntsön arról, él-e az állam az elővásárlási jogával. Ha úgy dönt, hogy gyakorolja, akkor a vevő hoppon marad, mert az állam veszi meg helyette az ingatlant.

Jelezték, a jogszabályok részletesen kitérnek a világörökséggel és az állami elővásárlási jogosultságokkal kapcsolatos kérdésekre, ugyanakkor az már nem szerepel bennük, hogy miként lehet töröltetni egy ingatlanról az elővásárlási jogot. Egy neve elhallgatását kérő örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász hangsúlyozta: ez nem véletlenül van így, ugyanis

jogszerűen nem lehet törölni az állam elővásárlási jogát a világörökségi területeken lévő ingatlanok tulajdoni lapjáról.

Az ügyben keresték a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumot, ám semmilyen tájékoztatást nem adtak arra vonatkozóan, hogy milyen feltételek esetén törölhető a világörökségi területen elhelyezkedő ingatlanon az állami elővásárlási jog, illetve hány esetben kezdeményezték ezt. Így pedig csak találgatni lehet arról, hogy miért volt fontos töröltetni az állami elővásárlási jogot. Azt írták, a törlés leginkább akkor jöhet jól valakinek,

ha az érintett tulajdonos szeretné továbbadni az ingatlant,

mert akkor az állam nem léphet a vevő helyére.

Tokaj környékén korábban óriási botrányt kavart, hogy helyi ingatlantulajdonosok százai kapták meg az értesítést, miszerint elővásárlási jogot vezetnek fel az ingatlanuk tulajdoni lapjára a magyar állam javára.

„Még nem hallottunk arról, hogy valakinek az ingatlanjáról törölték volna az elővásárlási jogot,

de ha ez valóban megtörtént, az felháborító”

– mondta a lapnak Bíró László volt jobbikos politikus, aki maga is szőlőtermelő Tokaj-Hegyalján.

Bíró elmondta: ő még emlékszik rá, mekkora botrány volt Tokaj-Hegyalján, amikor a világörökségen fekvő összes ingatlanra bejegyezték az állam elővásárlási jogát.

„Háborogtak a gazdák, még neves borászok is felszólaltak ellene. A megyei közgyűlésben is napirendre került a kérdés. Ott azzal magyarázta a kormányoldal az intézkedést, hogyha valakinek jelzálog van a birtokán és fizetésképtelenné válik, ne vihesse el jó áron a bank a világörökségi területen fekvő ingatlant, hanem az állam megelőzhesse”

– részletezte Bíró László, aki jelenleg Jakab Péter mozgalmának tagjaként vesz részt a közgyűlés munkájában.

Kapcsolódó:

Gyarapodik a família: Orbán Ráhel nevére írattak negyedmilliárd forint értékű szőlőt Tokajban

 

Valódi Hírek