Nincs több titkolózás: Megszólalt Orbán Ráhel a tokaji földmutyiról

Nem mertek válaszolni az önkormányzatok.

Megírtuk, hogy Orbán Ráhel 94 hektárnyi földbirtokot vásárolt meg a festői tokaji borvidéken mintegy 600 millió forintért. A 24.hu megkérdezte az üggyel kapcsolatban az egyik eladót és a vevőt, valamint Orbán Viktor miniszterelnök 2021 óta földművesként bejegyzett lányát is sikerült válaszra bírniuk.

Az Orbán Ráhel által kipécézett földek egyébként annak a Patrícius borgazdaságnak a szomszédságában helyezkednek el, amely már Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozik – hívták fel a figyelmet.

A portál kereste az ügyben érintett önkormányzatokat, ugyanis a jogszabályok szerint ki kellett függeszteni az adásvételi szerződéseket, hogy jelentkezett-e elővásárlási jogosult a földekre. Választ csak a tokaji önkormányzattól kaptak, ahonnan az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényre hivatkozva azt közölték:

erről nem áll módjukban információt adni.

Válaszokat a vevőtől, Orbán Ráheltől sem kaptak, viszont a lap korábbi érdeklődésére elárulta, mik a nagy tervei a földekkel.

Orbán lányát 2021-ben földművesként vette nyilvántartásba a Fejér megyei agrárkamara, így pedig jogosult lett termőföldek vásárlására (is), viszont budapesti lakhelye miatt a Tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében élő gazdák megelőzik őt az elővásárlási rangsorban – a földtörvény alapján.

„Ki merne vele szembeszállni?”

– kérdezte Bíró László, a tarcali birtokára visszavonult volt jobbikos megyei képviselő.

„Emlékszem rá, amikor idekerült a Mészáros Lőrinc-féle csapat 2017-ben, és megvásárolták Tarcalon az Andrássy-kúriát.

Mindenki vigyázzba állt, hogy mi lesz a földterületével, mikor akarják megvenni, mikor jön a táskás ember.

Ettől féltek a gazdálkodók, erről beszéltünk egymás között, hogy mi lesz, ha elkezd itt gazdálkodni Mészáros Lőrinc.

Mi lesz akkor, ha elkezdik felvásárolni a gazdálkodóktól a földeket? Ettől félnek Orbán Ráhel esetében is, hogy most beteszi a lábát, és folyamatos lesz a terjeszkedés, nem lesz, ami kontrollálja, nem lesz, ami megállítsa”

– fejtette ki Bíró László.

A lap kérdésére, hogy milyen okból vásárolta meg Orbán lánya a 94 hektárnyi birtokot Tokaj környékén, az alábbi választ kapták:

„A BDPST Group – mely cégcsoport egyik vezető tisztségviselője Orbán Ráhel – a közelmúltban megvásárolta a Patrícius Borházat, mely akvizíció kapcsán szinergiák jöhetnek létre mind a szőlőtermelés, mind a szálláshely gasztronómiai kínálatának szélesítése, mind a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken.

A Patrícius borgazdaság szomszédságában elterülő földeket tulajdonosa értékesíteni kívánja, amelyekre

magánszemélyként az eladó felé Orbán Ráhel jelezte vételi szándékát.

Mivel a földterületre elővásárlási joggal rendelkeznek más személyek/vállalkozások is, az adásvétel csak akkor jöhet létre, ha a kedvezményezett feleknek nincs vételi szándéka.

Amennyiben Orbán Ráhel szerez tulajdont, úgy az említett földterületeken a jövőben is magas szakmai színvonalú szőlőtermelés folyik tovább. Mivel a Patrícius Borház Zrt. borai kizárólag az oltalom alatt álló régióban megtermelt és felvásárolt, a borvidéki szabályozásban előírt feltételeknek mindenben eleget tevő szőlő alapanyagból készülnek, a földvásárlás eme minőségi és szakmai követelmények megtartását szolgálhatja a jövőben.”

Kapcsolódó:

Egészen váratlan fejlemény: Orbán Ráhel gondolt egyet, és máris újabb gigabirtokra csapott le

Gyarapodik a família: Orbán Ráhel nevére írattak negyedmilliárd forint értékű szőlőt Tokajban

 

Valódi Hírek