FRISS: Lázár János bejelentette az elmúlt másfél évtized egyik legsúlyosabb megszorítását

Vége a dalnak.

Megszűnik a Budapest-bérlet érvényessége a BKK-n kívüli, állami tulajdonú járatokon, így a budapesti vonatokon, HÉV-eken és az agglomerációs buszjáratok budapesti szakaszán is újabb jegyet kell váltania a budapesti utasoknak – derült ki Lázár János debreceni felszólalásából.

Lázár azért érkezett Debrecenbe, hogy elmondja, Hajdú-Bihar vármegye székhelyét, Magyarország második legnagyobb városát a vidék fővárosának szánja a magyar kormányzat. Arról beszélt: erős fővárosra és vidéki gazdasági központokra van szükség Magyarországon, Debrecenben például 700 milliárd forint értékű közlekedésiinfrastruktúra-fejlesztést kell végrehajtani ahhoz, hogy a meglévő és az épülő gyárakat ki lehessen szolgálni. Ráadásul Lázár arra számít, hogy 50 ezer fővel bővül majd Debrecen lakossága a beruházások hatására.

Debrecen előre megy, nem hátra!”

– hasznosította újra a kormányzat tavalyi választási szlogenjét a miniszter.

Budapest ügyében vártunk eddig, abban bíztunk, hogy a főváros aláírja a megállapodást, de a kormányzati tarifareform-ötletek Budapest nélkül valósulnak meg”

– állította, jótékonyan elhallgatva, hogy a főváros vezetése ahhoz nem járult hozzá, hogy a Budapest-bérlet megszűnjön. Lázár kijelentette: az ország- és vármegyebérleteken kívül az összes állami közlekedési bérlettípust megszüntetik márciustól. Mindemellett azt is elmondta, hogy a 14 éven aluliak ingyen utazhatnak majd tavasztól, emellett pedig fenntartják a 65 éven felüliek ingyenes utazásának lehetőségét. Bevezetik a kedvezményes napijegyet, azonban eltörlik a fentieken kívüli kedvezményeket.

„Budapesten, ahol térdig járnak állítólag a pénzben (sic!), nem számított ezek szerint ez a néhány milliárd forint” – jelentette ki. Hozzátette: „marha egyszerű” ajánlatot tett Budapest vezetésének: amennyiben az ország- és vármegyebérleteket elfogadják a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, a kormány fenntartja a lehetőséget, hogy a budapesti szakaszon további jegy felhasználása nélkül igénybe vehessék az állami közlekedési cégek járatait a fővárosiak.

A rombolási Az építési és közlekedési miniszter a Budapest-bérletek megszüntetésével kapcsolatban azt állította: a kormánynak „nem célja”, hogy a budapestieket és Karácsony Gergelyt szívassa, „de ha a főpolgármester elbambul, a kormány nem tudja elvégezni helyette a melót„. Karácsony szerint ugyanakkor a kormány célja világos: Budapest ellenzéki vezetésének ellehetetlenítése, illetve a fővárosi lakosság életének megnehezítése.

A kormánypárti Mandiner már hétfőn megszellőztette, hogy március 1-jétől megszűnhet a BKK-bérletek érvényessége az állami kezelésű járatok budapesti szakaszain. Ennek előzménye, hogy már tavaly decemberben felmerült, Lázárék elkaszálják a bérletek budapesti érvényességét, de év végén a BKK és a MÁV–Volán-csoport különmegállapodást kötött, így januárban és februárban megmaradt az eddig megszokott rendszer.

Lázár rombolását más kontextusba helyezi, hogy hétfőn bejelentette: 2026-ban nem indul újra a hódmezővásárhelyi választókerületben képviselőként, így 24 év után visszavonul az országos politikától. Felmerült, hogy idén júniusban akár Márki-Zay Péter ellenfele is lehet a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson, de ez még koránt sem biztos, ugyanis a jelöltek személyéről személyesen Orbán Viktor dönt.

A sajtótájékoztatót alább lehet megnézni:

(Lázár János/Facebook)

Valódi Hírek