Ekkora gáz van? Rácsok mögé került a debreceni akkumulátorgyár legfőbb vezére

Lee Dongche a börtönben is óriási összegeket szakít az EcoPro-val.

Tavaly tavasszal még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter oldalán mosolygott a kamerákba Lee Dongche, az EcoPro elnök-vezérigazgatója. Az üzletember a debreceni akkumulátoripari beruházásuk alapkőletételére érkezett Magyarországra, egy hónappal később azonban a szöuli hatóságok

letartóztatták bennfentes tőzsdei kereskedés miatt

– részletezte kedden a 24.hu.

Dongchenak 2 évig kell a rácsok mögött maradnia, ám ez sem ártott az EcoPro részvényeinek, sőt, az üzletember Dél-Korea leggazdagabb vállalattulajdonosainak sorát gyarapítja.

Az elnök-vezérigazgató „régi motoros” az akkumulátoriparban, az EcoPro 20 év alatt az ázsiai ország legnagyobb katódgyártó cégcsoportjává nőtte ki magát. A debreceni a vállalat első Dél-Koreán kívüli üzeme,

a beruházáshoz 30 milliárd forintos támogatást nyújtott az Orbán-kormány.

Magyarországi leányvállalatuk, az EcoPro Global Hungary Zrt. pár hónapja közölte, hogy 2024 végére az új üzemben is elkezdődhet a próbagyártás.

Mint ismert, Debrecenben – csakúgy, mint más magyar településeken – hatalmas felháborodást váltottak ki az akkumulátorgyártással összefüggő beruházások.

Fábián István vegyészprofesszor, a Debreceni Egyetem korábbi rektora december elején közölte, hogy

„az akkumulátorgyártásnak csak egy hátránya van: semmi előnye”.

Mint mondta, megdöbbentő, hogy hazánk mennyire nincs felkészülve az akkumulátorgyárakra. Hozzátette, hogy meggyőződése szerint az ide épülő üzemeknek 10 éven belül profilt kell váltaniuk, ha nem akarnak sereghajtók lenni.

Valódi Hírek