Ezt nem akarták hallani Orbánék: Megszólalt egy neves vegyész a magyarországi akkumulátorgyárakról

Egy debreceni professzor nyilatkozott.

Bár ahogy azt megírtuk, 6 napja megsemmisítették a debreceni gigaberuházás engedélyét, a helyiek még nem nyugodhatnak meg.

Dr. Fábián István vegyészprofesszor, a Debreceni Egyetem korábbi rektora a Qubit podcastjében nyilatkozott.

„Az akkumulátorgyártásnak csak egy hátránya van: semmi előnye”

– mondta a professzor, akit megdöbbentett, mennyire nincs felkészülve az ország az akkumulátorgyárakra.

Fábián István úgy látja, bár a lítium-ionos technológia rendelkezik a legjobb paraméterekkel, a fejlődéssel ennek vége lesz, azt a gyártók is tudják. A lítiumkészletek kimerülésével új technológiákat vezetnek majd be,

az autóiparban valószínűleg a hidrogénmeghajtás veszi majd át az uralmat.

„Maximálisan meg vagyok győződve arról, hogy azok az akkumulátorgyárak, amelyek Magyarországon épülnek, azok – ha nem akarnak lemaradni –

tíz éven belül profilt kell, hogy váltsanak”

– mondta.

Arra a felvetésre, hogy a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) környezetszennyezése nem mérhető a mai modern akkumulátorgyárakéhoz, azt válaszolta, hogy ezekkel a kijelentésekkel óvatosan kell bánni. A Kádár-rendszerben működő üzemek környezetkárosítása nem menti fel a XXI. század Magyarországra telepített gyárait az általuk okozott károk alól.

A Debrecenbe építendő CATL-gyárral kapcsolatban Fábián István a legnagyobb problémát abban látja, hogy az üzem vízfogyasztása a város köré települt üzemekkel veszélyezteti a nagyváros ivóvízkészleteit. Az akkumulátorgyár hőcserére használt vizének 85%-a elpárolog, így újrahasznosításról sem beszélhetünk.

A döntéshozók félnek megszólalni; aki hangot adott a kétségeinek, azt leváltották

– jegyezte meg a professzor.

Szijjártó Péter mindeközben azzal védte a debreceni beruházást, hogy Németországban is hasonló akkumulátorgyár épül, amit a türingiaiak – a magyarokkal ellentétben – üdvözöltek. Igaz, azt elfelejtette megemlíteni, hogy a német gyár barnamezős beruházás keretében épül fel, azaz egy régebbi vegyipari komplexum helyére húzzák fel, a debreceni pedig zöldmezős beruházásként, értékes termőföldet kapott erre a célra.

(debreceninap.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek