Szijjártó Péter alaposan felkavarta az állóvizet vészjósló bejelentésével (+videó)

Erre kell számítani.

Tavaly több mint 13 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra, ami rekordnak számít – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közzétett videójában.

Szijjártó Péter a videóban úgy fogalmazott, tavaly a világgazdaság nagyon komoly válságokat élt át, és ezt mutatják a globális adatok is: 2021-ről 2022-re 12,5 százalékkal csökkent a világon végrehajtott beruházások mértéke. Tavaly az első fél évben újabb 30 százalékos csökkenést jegyeztek fel – tette hozzá.

„Mindez tehát mutatja, hogy a beruházási kedv, a beruházások mértéke nagyon messze van attól, amit a Covid előtti időszakban a világgazdaság fel tudott mutatni”

– magyarázta a tárcavezető, aki az Európa-rekorder magyar inflációs adatokról már nem tett említést.

Azt mondta: a fentiek tükrében még nagyobb teljesítmény az, hogy ezekben az években a magyar gazdaság „folyamatosan beruházási rekordokat döntött”: 2022-ben 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett a kormány ösztönzőrendszerén keresztül, tavaly pedig több mint 13 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra, amihez 2 milliárd eurónyi készpénztámogatást biztosítottak – tudatta.

Ezek a beruházások összesen 19 ezer munkahelyet hoztak létre, ami szintén rekordnak számít – hangoztatta.

Kiemelte: amikor a kormány ezeket a beruházásokat támogatja, akkor a munkahelyteremtést „jutalmazza”, hiszen ezek a magyar családok megélhetését biztosítják.

Kifejtette: a legtöbb beruházás tavaly Kínából érkezett, ugyanakkor a beruházások darabszáma alapján a magyar vállalatok állnak a második helyen, ami azt jelzi, hogy mára létrejött egy nagy és erős magyar vállalati kör, amely képes a külföldi beruházásokkal versenybe szállni.

A tárcavezető azt mondta: egy új világgazdasági korszak alakul éppen, amelyben lesznek győztes és vesztes országok, és abban, hogy egy adott ország melyik kategóriába kerül, az lehet a döntő, hogy mennyi beruházást tudnak magukhoz vonzani.

„Mi, magyarok a beruházási rekordjainkkal

egyértelműen az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozunk,

hiszen az ezt a korszakot meghatározó elektromos autóipari beruházásokat is nagy mennyiségben tudtuk Magyarországra vonzani”

– jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve: hamarosan a világ legnagyobb elektromos autókat gyártó vállalata is gyárat épít Szegeden, és ez lesz a hatodik ilyen gyár.

„Az elektromos autók akkumulátorainak gyártása kapcsán

Magyarország a második legnagyobb kapacitással fog rendelkezni a világon,

így a zöld, környezetbarát autóipar Európa-bajnoka és az egyik globális éllovasa lesz Magyarország”

– jósolta a külügyminiszter.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek