Dávid Ferenc: Keresztre feszített természetvédelem 

Vélemény.

Kérem a bemutatkozását! Agrármérnökként végeztem Gödöllőn a Szent István Egyetemen, majd másoddiplomát szereztem zoológusként az ELTE Természettudományi Karán. Voltam természetvédelmi őr, zoológiai felügyelő, természetvédelmi felügyelő, majd a Budapesti Természetvédelmi Igazgatóság osztályvezetője lettem. 1990-1997 között a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője voltam, 2000-től igazgatóhelyettes, majd 2005-tól igazgató. Több társadalmi és civil szervezetnek vagyok a tagja. Több könyv, kiadvány szerzője, illetve társszerzője voltam az elmúlt években.

Mi a hobbyja? Vadászik? Bár az egyetemen a szükséges képesítéseket, jogosítványokat megszereztem, vadászni csak fényképezőgéppel, teleobjektívvel szoktam. A kedvenc időtöltésem az állatvilág és különösen a madarak megfigyelése. A családommal a hétvégeken gyakran kirándulunk, nagyon szeretjük Magyarország gyönyörű tájait.” (kronika.matav.hu)

Gyorsan tisztázzuk, hogy a rövid önéletrajzi „vallomás” Füri Andrásé, azé az emberé, aki a fenti sorok tanúsága szerint egész életét a természetvédelemnek szentelte. Nos, tavaly novemberben Füri Andrásnak Menczer Tamás külügyi államtitkár ugrott neki, miután Füri – a nemzeti park igazgatójaként – nem járult hozzá, hogy a fokozottan védett Nagy-Szénás hegyen felállítsanak egy keresztet.

A hegyen korábban is állt egy engedély nélküli fakereszt, amit augusztusban vandálok gyújtottak fel. A pótlás hivatalos engedélyeztetését azonban állásfoglalásában a nemzeti park nem támogatta, mert a terület különleges, európai jelentőségű természeti értékei miatt a helyszínen „tilos minden olyan új létesítmény fejlesztése, építése, felállítása, amely nem közvetlenül természetvédelmi célokat szolgál”.

Menczer külügyi államtitkár (és országgyűlési képviselő) keresztényüldözéssel vádolta meg az igazgatót, aki erre tárgyszerűen így reagált: „A Nagyszénáson állítandó kereszt ügyében személyemet érintő megnyilatkozásokkal kapcsolatban az alábbiakat szeretném rögzíteni. Nem vagyok keresztényüldöző! Ellenben egy Krisztust követő és az embertársainkat cselekedetekkel is szolgáló keresztyén gyülekezet aktív hitvalló tagja vagyok!” Az államtitkár ettől aztán nagyon „bepöccent” és alkalmatlannak minősítette Fürit a vezetői poszt betöltésére.

Nézzük meg Menczer szakmai múltját (forrás: kormany.hu): „2006-tól 2011-ig szerkesztő-riporter és műsorvezető a Duna Televízió Zrt.-nél, majd 2011 és 2015 között az MTVA munkatársa azonos pozícióban. 2015-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, 2017-től a minisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára, 2018-tól pedig tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárként dolgozik.”

A 40 állami éves minisztériumi hivatalnok (M.T.) iskolai végzettsége (Budapesti Gazdasági Főiskola) és eddig befutott életpályája tanúsága szerint szakmai értelemeben semmit nem konyít a természetvédelemhez, az állat- és növényvilágot nem ismeri, viszont kellően indulatos és agresszív fickó. A kereszt ürügyén támadt neki egy szakembernek, harcosnak mutatkozó országgyűlési képviselőként jól kitombolta magát. Azt hittem ezzel vége a történetnek, de nem………

A sportriporteri státuszból külügyi államtitkári pozícióba felkapaszkodott Menczer most elégedetten dörzsölheti tenyerét: 2024. január 1. napjától már nem Füri András vezeti a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát. A munka-jogviszony megszűnésének körülményeit nem ismerem, találgatásokba nem szívesen bonyolódom. Sok variáció lehet, de én még azon sem csodálkoznék, ha a méltatlan helyzetet Füri András elégelte volna meg.

Ami biztos, hogy Menczer egy ideig még államtitkár és képviselő marad. A természetvédelem és a fakereszt további sorsa viszont bizonytalan.

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek