Ellenszegülnek az ellenzéki polgármesterek: Nekimentek Orbánnak az embertelen törvénye miatt

Közös nyilatkozatot fogalmaztak meg.

Amint írtuk, a munkavállalókat negatívan érintő javaslatot fogadtak el december 13-án. A Parlamentben rábólintottak arra a módosító javaslatra, amelynek nyomán

megszűnik a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálat.

A dokumentumban azzal indokolták az intézkedést, hogy a munkáltató és a munkavállaló adminisztratív terheit csökkentenék. Ugyanakkor a jogszabály továbbra is meghatározhat olyan munkaköröket, ahol megmarad a kötelező orvosi vizsgálat – erre a dokumentum szerint a munkáltatónak is lehetősége lesz.

Szerdán öt ellenzéki kerületi polgármester jelentette be, hogy a munkavállalók érdekeit és egészségét szem előtt tartva

maradnak a kötelező orvosi vizsgálatnál.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület polgármestere és Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere is aláírt egy közös nyilatkozatot erről.

„Az egészségmegőrzés és a prevenció támogatásával hosszú távon mindenki jól jár, a munkavállaló és a munkaadó és az állam is. Éppen ezért nem visszanyesni kell ennek elemeit, hanem erősíteni és segíteni kell minden ezt segítő juttatást, szolgáltatást”

– írták.

Ők öten úgy látják,

a kötelező orvosi vizsgálat akár életet is menthet.

Ami annak fényében, hogy a szétvert magyar kórházakban akár egy évnél is többet kell várni egy rutinműtétre, de a szakorvosi rendelőkben is hónapokat állhatunk egy-egy vizsgálatra várva.

Októberben már arra is figyelmeztettek, hogy a háziorvosi szolgálat is bármelyik pillanatban összeomolhat.

(Telex / Nyugati Fény)

Valódi Hírek