Dagad a botrány: A várólisták után már a mentők adataival is stiklizik az Orbán-kormány (+videó)

Budapesten összeomlana az ellátás.

Fel kell készülni arra, hogy bármikor bármelyik mentőegységet átvezényelhetik távolabbi területre, leginkább Budapestre – derült ki az RTL Híradó birtokába került levélből, amelyben egy megyei vezető mentőtiszt értesítette erről kollégáit. Az így átvezényelt mentőegységeket a célterületen saját egységgé jelentkeztetik át, ezzel pedig ismét

„lehetőség” nyílik a statisztikai adatokkal való „bűvészkedésre”.

„Utólagosan lehet reklamálni, de attól senkinek nem lesz aznap könnyebb, így inkább készüljenek a lehetőségre”

– olvasható a levélben.

Az átjelentkeztetés úgy zajlik, hogy ha például Budapestre rendelték át őket, akkor a tabletjükön szimplán átíratják az azonosítószámukat, onnantól kezdve pedig budapesti autónak minősülnek. Van, hogy naponta 20 mentőautót kell átrendelni a fővárosba, akár egészen távolról is, mint például Pécsről, vagy Szombathelyről, akkora a hiány – részletezte a csatornának egy neve elhallgatását kérő vidéki mentős.

Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke a nyilatkozó mentőshöz hasonlóan látja a helyzetet: szerinte ezzel a „megoldással” a statisztikákat akarják javítani, mert

a vidékiek nélkül a fővárosban összeomlana az ellátás.

Mint ismertette, először helyben szolgálatot teljesítő egységként le kell jelenteniük a vidéki mentőautókat, ám ha Budapestre rendelik őket, úgy az átjelentkezés után fővárosi egységként dolgoznak tovább, miközben papíron a vidéki szolgálat sem szűnik meg. Tehát ezzel „megoldották”, hogy egy mentőautó egyszerre két statisztikában is szerepeljen.

„A statisztika jól fog kinézni, a mentőállományt pedig teljesen kizsigerelik”

– hívta fel a figyelmet Lengyel Tibor, aki azt is kiemelte, hogy a túlórázás egyébként is jellemző.

A csatorna kérdésekkel fordult az ügyben az Országos Mentőszolgálat felé, hogy pontosan mennyi vidéki egységre is van szükség Budapesten, valamint érdeklődtek arról is, miért tartják nyilván a vidéki autókat fővárosi egységként, ám kérdéseikre nem válaszoltak.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a csatornának levélben reagált, amelyben azt írta: minden lehetséges eszközt kihasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására, emellett folyamatosan dolgoznak a mentődolgozók munkavégzéssel kapcsolatos komfortjának javításán.

„A fővárosi szolgálat módot ad a szakmai tapasztalatcserére, a rutin bővítésére is, amivel legtöbben önkéntesen és szívesen élnek”

– fűzte hozzá levelében Győrfi Pál.

Megjegyezzük, hasonló „eljárást” alkalmaztak a várólistákkal kapcsolatban is, amikor az egészségbiztosító „újabb fejlesztésként”, úgy módosította a publikus várólista-adatokat, hogy ennek következtében a friss számokat már nehezebben lehet összevetni a korábbiakkal, ugyanis az adatok csak a 60 napon túl várakozók számát tüntetik fel.

Videó:

Valódi Hírek