Van valami furcsaság a corvinusos oktató kirúgása körül – megszólalt Ádám Zoltán

Kiderült, mi volt a kutatási témája.

Megírtuk, hogy októberben kirúgták a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, aki tavasszal nem volt hajlandó kivételezni egy befolyásos családból jövő hallgatójával, majd vizsgálatot kezdeményezett a szabályszegés miatt.

A történtek után dolgozói fórumot hívtak össze, ahol a munkatársak többször vastapssal jelezték, hogy a kirúgott oktató mellett állnak. Ők elmondták, „bizalomvesztés történt”, a kirúgás „orwelli feeling”-et idéz, illetve „elviselhetetlen, alpári eljárás” volt az oktató menesztésének folyamata.

A G7 keddi cikkéből újabb sokkoló információk derültek ki:

Ádám Zoltán az orbáni populista autokráciát kutatta.

Azaz, az egyetemi oktató kutatóként maga is azokkal a folyamatokkal foglalkozott, amelyek a kirúgásához vezettek. Tanulmányaiban az általa „autokratikus populizmusként” definiált hazai rendszer politikai gazdaságtanát, a hatalom központosítását és a hatalom feletti korlátok leépítésének folyamatát elemezte.

Ádám szerint Orbán Viktor 2010 után – kétharmaddal a háta mögött – könnyen és kis társadalmi ellenállással volt képes kiiktatni a hatalma feletti fékeket és ellensúlyokat, és egy vertikálisan integrált hatalmi rendszert tudott kialakítani. Ezzel az Orbán-rendszer végső soron „újrafeudalizálta” a magyar politikát.

A volt egyetemi oktató szerint kutatási témájának nem volt köze az elbocsátásához: az egyetem akkori vezetése „eltűrte” az ehhez hasonló témákat.

Valódi Hírek