Itt a nagy bejelentés: Jelentős szigorításokat lengetett be a Gazdasági Versenyhivatal

Bővül a GVH jogköre.

Több területen is bővülnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogkörei idén – közölte a szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Azt írták: január 1-jétől a nemzeti versenyhatóság látja el az Európai Bizottsággal való kapcsolattartásért felelős hatóságként a külföldi támogatásokról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti feladatokat.

A GVH az uniós piacot torzító külföldi állami támogatások esetében, az Európai Bizottság megkeresésére

célzott vizsgálatokat indíthat

– tették hozzá.

A fogyasztóktól érkező panaszok hatékonyabb kezelését segíti a panaszkezelési szabályok módosítása – európai parlamenti és tanácsi irányelv rendelkezéseire tekintettel végrehajtva. Ez, valamint a magyarországi gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő törvények módosítása a GVH-hoz forduló, jogvitás ügyet kifogásoló fogyasztókat segíti az ügyek hatékonyabb intézésében – áll a közleményben

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény módosítása szerint március 1-jétől a GVH versenytanácsa elrendelheti elektronikus adat – például egy honlap – hozzáférhetetlenné tételét, amennyiben ez a fogyasztók kiterjedt érintettségére figyelemmel súlyos sérelem kockázatának megelőzéséhez szükséges – részletezték.

A hozzáférhetetlenné tétel végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az elektronikus hírközlésről szóló törvény alapján szervezi és ellenőrzi – írták.

Kitértek arra is, hogy február 17-én lép hatályba az európai parlamenti és tanácsi DSA-rendeletet elősegítő magyar szabályozás, amely a Magyarországon letelepedett vagy az ország területére irányuló internetes közvetítő szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokra terjed ki.

A DSA-rendelet elsődleges célja az, hogy

megakadályozza az illegális és káros online tevékenységeket és a szándékos álhírterjesztést

– magyarázták.

A GVH szorosan együttműködik a DSA-rendelet végrehajtását végző hatósággal (NMHH) a digitális szolgáltatási piaci versenyt érintő kérdésekben, valamint a digitális szolgáltatások piacával összefüggő, a felhasználókat érintő ügyekben – tették hozzá.

Közölték: a hivatal – gyorsított ágazati vizsgálati jelentésében foglalt – javaslatai alapján is készül az online szálláshelyfoglalási piacot szabályozó törvénymódosítás.

A tájékoztatás szerint az Országgyűléshez benyújtott, a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekében történő fellépésről szóló törvényjavaslat az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény módosításával a GVH hatáskörét is bővítené, és a digitális ágazat vonatkozásában a versengő és tisztességes piacokról, valamint több EU-s irányelv módosításáról szóló DMA-rendelethez képest

szigorúbb nemzeti szabályokat állapítana meg a kapuőrök (platform, amely bizonyos kritériumok alapján minősíthető kapuőrnek – szerk.) kötelezettségeire.

Ilyen szabály a magyar nyelvű, Magyarország területén működő személyes, illetve telefonos és elektronikus eléréssel rendelkező ügyfélszolgálat és panaszkezelési mechanizmus, szigorú fizetési határidők megállapítása, független jogi tanácsadási kötelezettség előírása.

Az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat számos pontja a nemzeti versenyhatóság augusztus végén indított gyorsított ágazati vizsgálatának gyakorlati hasznosulását jelenti – jelezték.

A közleményben idézték Rigó Csaba Balázst, a GVH elnökét, aki a Magyar Nemzet december 28-ai számában megjelent évértékelő interjúban úgy fogalmazott: el kell érni, hogy egyetlen vállalkozás se hozhassa kiszolgáltatott helyzetbe se a pihenni vágyókat, se a nekik szállást kínáló magyar vállalkozókat.

(Kiemelt képünkön Rigó Csaba Balázs látható)

Valódi Hírek