Óriási botrány törhet ki a magyar kormány lépése miatt: Újabb ígéretüket szegték meg Orbánék

Mégis ők lettek az utolsók.

A török parlament külügyi bizottsága

jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozási kérelmét,

amelyet így következő lépésben tárgyalhat majd a török parlament. Ezzel Svédország egy újabb lépést tett a nemzetközi szervezethez való csatlakozás felé. Ugyan a parlamenti szavazás időpontjáról még nem határoztak, az információk szerint ez akár heteken belül is esedékes lehet – írta a Reuters.

Mint ismert, a török kormány korábban 40 darab F–16-os vadászrepülő Törökországban történő eladásához, illetve légiflottájuk fejlesztéséhez kötötte volna Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyását.

Orbán Viktor kormánya ugyan azt hangoztatta, nem ők lesznek az utolsók, akik dönteni fognak az ország csatlakozásának ügyében. A magyar kormány korábban azt állította, még a nyáron döntés születhet az Országházban az üggyel kapcsolatban. Ugyanakkor

idén nem került napirendre az erről való szavazás.

A magyar kormány indoklása szerint azért akadályozzák az ország felvételét a szövetségbe, mert nem mondtak szépeket Magyarországról. Így a magyar kabinet mát több mint egy éve halogatja a döntést sértettsége miatt, miközben azt ígérték, nem Magyarország lesz az utolsó ország, amely dönteni fog a ratifikálásról.

Svédország és Finnország tavaly májusban – az orosz–ukrán háború kitörése után – döntötték el közösen, hogy feladják katonai függetlenségüket, és csatlakoznak a NATO-hoz. Mint megírtuk, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár áprilisban tett arról bejelentést, hogy Finnország csatlakozott a NATO-hoz.

A norvég politikus akkor hangsúlyozta:

Finnország csatlakozásával a NATO erősebbé válik,

és ahogy a csatlakozás révén biztonságosabb hellyé válik Finnország, növekszik a csatlakozásra váró Svédország biztonsági környezete is.

Kapcsolódó:

Hogy mi? Még Orbán is megszédül Szijjártó meglepő bejelentésétől

https://nyugatifeny.hu/2023/11/07/szijjarto-behisztizett-durcazva-uzent-a-svedeknek-miutan-nem-kapott-valaszt-egy-levelre

Valódi Hírek