Betelt a pohár: Az amerikai kormány ízekre szedte Orbán Viktorékat a kommunista törvényük miatt

Kemény üzenetet kaptak Orbánék.

Az Egyesült Államokat aggasztja a magyar kormány döntése, hogy életbe lép a szuverenitási törvény, amely drákói eszközökkel ruházza fel a végrehajtó hatalmat, mivel a jogköröket fel lehet használni olyan nézetek visszaszorítására, illetve megbüntetésére, amelyek nem esnek egybe a Fidesz véleményével – írta közleményében az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller.

Jelezte, a jogszabályra hivatkozva jogi felügyelet nélkül erőszakos vizsgálatokat lehet folytatni állampolgárok, vállalatok és szervezetek ellen, még akkor is, ha azok semmilyen kapcsolatban nem állnak más országokkal, illetve külföldi érdekeltségekkel és nem is kapnak semmiféle támogatást a határon túlról.

Hangsúlyozták, a szabályozás

nincs összhangban a demokráciáról, az egyéni szabadságjogokról és a jogállamról vallott közös értékekkel.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete közölte: az újonnan létrehozott állami szerv korlátlan jogkörrel rendelkezik

  • a magyarok vizsgálat alá vonására,
  • magánjellegű irataik bekérésére,
  • illetve a magyar hírszerző apparátus szolgálatainak igénybevételére – mindezt úgy, hogy a célba vett személyeknek semmiféle jogorvoslati vagy bírói ellenőrzési lehetőség nem áll rendelkezésére.

„Ez a hivatal bírói felügyelet nélküli vizsgálatoknak vetheti alá azokat a magyar állampolgárokat, vállalkozásokat és szervezeteket, amelyek a kormánypártétól eltérő nézeteket vallanak, függetlenül attól, hogy kapcsolatban állnak-e külföldi kormányokkal vagy külföldi szervezetekkel, illetve részesülnek-e utóbbiak támogatásában”

– hívta fel a figyelmet a nagykövet.

Mint megírtuk, Novák Katalin köztársasági elnök szerdán elrendelte a „nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvény kihirdetését, az Egyesült Államok ezután tette közzé állásfoglalását az üggyel kapcsolatban. A közlés szerint a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban több megkeresés is érkezett a köztársasági elnökhöz, itthonról és külföldről egyaránt.

„A külföldről kapott üzenetek igazolják az Országgyűlés által kitűzött cél helyességét: szükség van a nemzeti önazonosságunk, szuverenitásunk védelmére”

– magyarázták, miért is indokolt a kommunista időket idéző törvény és a hozzá kapcsolódó Államvédelmi Hatóságra (ÁVH) hajazó Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZVH) felállítása.

Beszámoltunk róla, hogy a kormány egy „Szuverenitásvédelmi Hatóságot” hoz létre, amellyel leginkább azokat a civil szervezeteket és kormánytól független intézményeket szeretnék vegzálni, amelyek Nyugatról bármilyen külföldi pénzt elfogadnak a működtetésükhöz. Erre leginkább azért van szükség, mert Magyarországon minden bevételi forrástól megfosztja őket az Orbán-kormány.

Orbánék új hivatalának elnöke a képviselőkkel, a bírókkal, az ügyészekkel, az államfővel, az Állami Számvevőszék elnökével, az alapvető jogok biztosával és annak helyettesével megegyező

mentelmi jogot kap (!).

A hivatal elnöke számára a jogszabály lehetővé teszi, hogy bárki – például civil szervezetek, pártok, önkormányzatok, cégek, egyházak, magánszemélyek – ellen vizsgálatot indíthasson, hozzáférve minden irathoz, minősített adatokhoz – vagyis akár titkosszolgálati úton szerzett információkat is kezelhet (!). A szakértők jelezték,

egy valódi alkotmánybírósági felülvizsgálat nem engedélyezné ezt a törvényt.

Valódi Hírek