Polték megindították a leszámolást: Az Iványi Gábor melletti kiállás két képviselő mentelmi jogába kerülhet

A legsötétebb korokat idéző eljárás indult.

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Gurmai Zita (MSZP) országgyűlési képviselő és Donáth Anna (Momentum) európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte a Legfőbb Ügyészség kedden.

Mint írták, a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. A közlemény elhallgatja, de valójában itt

az Iványi Gáborék elleni hatósági kivonulásról van szó.

Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményben a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.

Az ügyészség közleményében azt írta, hogy Iványi az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más emberekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. A vádhatóság tájékoztatása szerint ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük Gurmai Zita és Donáth Anna a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.

Miután több más mentelmi joggal rendelkező politikus is a helyszínen volt, az is érthetetlen, hogy

miért pont a két képviselőnő ellen indít eljárást a hatóság.

Polt Péterék furcsa és nevetséges érvelése szerint az érintettek az „erőszakos cselekményüket” csak akkor hagyták abba, amikor a helyszínre kihívott rendőrök megérkeztek.

A két politikust csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével gyanúsítják.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Gurmai Zita országgyűlési képviselő, míg az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség – tájékoztatott közleményében a Legfőbb Ügyészség.

A NAV 2022. február 21-én közölte azt, hogy a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával folyó nyomozásban házkutatást tartanak az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai helyiségeiben. A NAV szerint adótartozása van Iványiéknak. Valójában a kormány lassan egy évtizede szándékosan próbálja ellehetetleníteni a hajléktalanokat és szegényeket segítő szervezetet.

(MTI korrigálva / Nyugati Fény)

Valódi Hírek