Kirobbant a botrány: Máris keresztbe tett utódjának a sértődött Varga Mihály

Vétózott.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Orbán Viktor kicsavarta a hatalmat Varga Mihály kezéből, és a legtöbb jogkörét átadta Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszternek. Így Nagy vezeti már a gazdasági kabinetet is.

A sértődött pénzügyminiszter nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy nem fog szó nélkül beállni a sorba.

„Élni fogok a vétójogommal, ha azt látom, az államadósság vagy az államháztartási hiány veszélyben van.”

jelentette ki a döntés utáni első sajtótájékoztatóján, és most kiderült, hogy tartja is a szavát.

Megtartotta alakuló ülését a költségvetési munkacsoport a pénzügyminiszter vezetésével, a testület az első nap

54 előterjesztésből 48-at jóváhagyott, a többit vétóval vagy ellenvéleménnyel látta el

– jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalán hétfőn közzétett videóüzenetében.

„A cél világos: a költségvetés egyensúlyát szigorúan védjük, a hiányt és az államadósságot tovább csökkentjük. 2026-ra a GDP-arányos adósságrátát 60 százalék alá csökkentjük, amelyre legutóbb az első Orbán-kormány idején volt példa”

– fogalmazott a miniszter, aki szerint ez az alapja a következő évek magas ütemű növekedésének, az újabb adócsökkentésnek, az adósságteher mérséklésének és a javuló kilátásoknak.

A Pénzügyminisztérium MTI-nek küldött hétfői közleményében hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az elhúzódó háború és – a kormánypropaganda hazug jelzője szerint – szankciós energiaválság ellenére is csökkentette a hiány és az adósság mértékét, és a következő években is folytatja ezt a munkát.

A kormány a költségvetési fegyelem erősítése érdekében alakította át a döntéshozó fórumok rendszerét, a költségvetési munkacsoport ezt szem előtt tartva vizsgálja a kabinetek döntéseit – áll a közleményben, amelyben egy merész jóslatra is vetemedtek. Mint írták, a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő időszakban pedig

tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet.

Jövőre iránytűként szolgál a kormány számára a GDP 2,9 százalékában meghatározott hiánycél, amely 2026-ra 2 százalék alá csökkenhet. A GDP-arányos államadósság jövőre 66,7 százalékra, 2026-ra a maastrichti 60 százalékos kritérium alá csökkenhet – emlékeztetett a PM.

Meglátjuk.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek