Hatalmas tiltakozást jelentettek be: Csalást kiáltott az ellenzék, súlyos gyanúba keveredett Orbán szerb cimborája

Valami nem stimmel.

A baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listájának képviselői szerint választási csalás történt a vasárnapi előrehozott parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokon Szerbiában, ezért

hétfőre tiltakozást jelentettek be,

valamint a belgrádi választások megismétlését követelik.

A Szerbia az erőszak ellen lista képviselőinek hétfő hajnali közleménye szerint a szerb fővárosban a voksok 81 százalékos feldolgozottsága mellett a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) 21 ezerrel több szavazatot kapott, mint a baloldali ellenzéki lista.

Véleményük szerint ezt csak úgy érhette el az SNS, hogy

több mint 40 ezer, belgrádi bejelentett lakhellyel nem rendelkező embert szállított a fővárosba,

hogy támogassa a listáját, ezzel pedig „drámaian megváltoztatták” a belgrádi eredményeket.

Emiatt a belgrádi voksolás semmissé nyilvánítását és új választásokat követelnek, hétfő este 6 órára pedig tiltakozást jelentettek be a városi közgyűlés és a választási bizottság épülete elé.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy az országos, a tartományi és a belgrádi önkormányzati választást is a Szerb Haladó Párt nyerte meg, igaz,

a fővárosban csak hajszálnyival előzte meg az ellenzéki összefogást.

Az államfő szerint Belgrádban egy párton kívüli személyekből álló lista, A nép egy hangja lehet a mérleg nyelve. Utóbbi tömörülés vezetője azonban közölte, hogy egyik oldalt sem kívánja támogatni.

Az országos választási bizottság egy tavaly bevezetett újítása szerint nem tart sajtótájékoztatókat az előzetes eredményekről, azok a végleges feldolgozottságig a testület internetes oldalán érhetők el.

A hétfő reggeli, 51,23 százalékos feldolgozottság mellett elérhető adatok szerint a 250 fős parlamentbe a Szerb Haladó Párton (47,27 százalék) kívül bekerül még a baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listája (22,82 százalék), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) (6,68 százalék), a jobboldali Remény koalíció (4,93 százalék), valamint A nép egy hangja nevet viselő, civilekből álló lista (4,62 százalék).

Ivica Dačić, a kisebbik kormánypárt, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke lesújtónak nevezte pártja választási eredményeit, és közölte, kész lemondani a párt vezetéséről, ahogyan azt is bejelentette, mindenképpen felül kell vizsgálni az SPS döntéseit, amelyek ilyen gyenge eredményhez vezettek.

Az SPS támogatottsága azt utóbbi években 10 százalék körül mozgott. A nemzeti kisebbségek pártjainak parlamentbe jutása nem a 3 százalékos küszöb elérésétől függ: a természetes választási küszöb használata van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékot.

Egy 3 éve elfogadott törvénymódosítás szerint a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

A várakozások szerint így a parlamentbe a Vajdasági Magyar Szövetség 6 képviselője, a bosnyák–horvát összefogás 3 politikusa, 2 további bosnyák, 2 albán és 1 orosz kisebbségi képviselő kerül be.

A választási bizottság hétfő este közli előzetes eredményeit, amennyiben pedig sehol nem kell megismételni a voksolást,

csütörtök estig közöl végleges eredményeket.

Szerbiában vasárnap nyíltak meg a szavazóhelyiségek, reggel 7 órakor kezdődött az előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választás a nyugat-balkáni országban.

A szavazójoggal rendelkező 6,5 millió szerb állampolgár 18 lista közül választhatott a parlamenti választáson, és 13 lista közül választhatta ki, hogy ki vezesse Vajdaság tartományt. Emellett 65 közép- és dél-szerbiai településen előrehozott önkormányzati választást is tartottak.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek