Csúfos lebukás: Pontosan azt tették Rogán emberei, amellyel az ellenzéket vádolták

Ez több mint kínos.

Több, magyar közpénzből felhizlalt alapítvány kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy finanszírozza amerikai véleményformálók cikkeit, előadásait, amelyekkel az Amerikai Egyesült Államokban jobboldali példaképként mutatták be az orbáni Magyarországot. Ezek egy része ráadásul

megsértette az USA külföldiügynök-törvényét, mert illegálisan lobbiztak egy idegen állam érdekében

– derült ki az Átlátszó cikkéből.

Egy amerikai jogvédő szervezet, a Southern Poverty Law Center osztotta meg a magyar oknyomozóportállal azt a 13 szerződést, amit közérdekű adatigénylésben kértek ki a tengerentúlon.

Ezeket a magyar Danube Institute megrendelésére készültek, amely a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) intézete. A BLA-t 1991-ben az MDF hozta létre pártalapítványnak, majd 2018-ban Rogán Antal körei élesztették fel. 2018 és 2021 között

3,5 milliárd forint közpénzt kapott.

Az USA-ban kikért szerződésekből az alábbiak derültek ki.

  • Rod Dreher 2023. január 1. és június 30. között havi 8750 dollárt (azaz havi 3,1 millió forintot) kapott „kapcsolatépítésért”. Ezt ugyanakkor nem jelentette az amerikai „lobbi-adatbázisnak”, pedig a helyi jogszabályok szerint ez kötelessége lett volna.
  • Michael O’Shea idén június 1-től december 31-ig kötött szerződést havi 4500 dollárért (azaz havi 1,6 millió forintért), hogy „havi két, minimum 650 szavas cikket készít különösen magyar családpolitikai és magyar geopolitikai témákban amerikai és európai médiumok számára”. Szintén jelentenie kellett volna ezt a hatóságoknak.
  • Christopher F. Rufo egy hathetes magyarországi tanulmányútért kapott 35 ezer dollárt (azaz 12,4 millió forintot) a BLA-tól, ezért cserébe kettő darab (!) cikket írt, de ezeket sem lehet megtalálni.
  • Jeremy Carl jobboldali újságíró 7000 dollárt (azaz 2,45 millió forintot) kapott két cikkért. Az egyik a „családtámogatásokról”, a másik „Miként tudta az Orbán-kormány megszelídíteni a magyar mélyállamot, miközben Brüsszelt is távol tudta tartani?” címen jelent meg.
  • David Satter újságírónak és Steven F. Hayward professzornak összesen 15 ezer dollárt (azaz 5,25 millió forintot) fizettek egy szeptemberi, az orosz–ukrán háborúról szóló konferencián való részvételért.

A felsoroltak közül az első kettő esett egyértelműen az amerikai lobbitörvény hatálya alá, így azokat mind Rod Drehernek, mind Michael O’Sea-nek jelentenie kellett volna az Egyesült Államok hatóságainak, ám ezt a lap szerint nem tették meg.

Valódi Hírek