Mire készülnek Orbánék? Botrányos dolog történt Győrben a választás előtt pár hónappal

Felmerül a törvénysértés gyanúja.

Kettészeltek Győrben egy választókerületet, és van, ahol egy társasház két szomszédos lépcsőháza külön választókerületbe került – hívta fel a figyelmet a Telex. A város választókerületi térképe ugyan némileg kezeli az eddigi súlyos aránytalanságokat, azonban számos választási törvénnyel összeegyeztethetetlen pontja van.

Jelezték,

néhány hét alatt eltűnt 274 győri választó,

a leginkább fideszesnek tartott választókerülethez pedig további fideszes szavazókört csatoltak. A lap részletesen bemutatta a győri választókerületi térkép anomáliáit, és kitértek annak esetleges politikai következményeire is.

A választókerületeket az önkormányzati választás előtt több fővárosi kerületben és vidéki városban is „újra kellett rajzolni”, mert a lakosság száma jelentősen csökkent. A helyiek jövő júniusban, az önkormányzati választáson eggyel kevesebb képviselőt választhatnak, mint korábban: az eddigi 16 helyett ugyanis 15 egyéni választókerületre osztják fel a várost. A helyi választási iroda vezetője, – aki a város jegyzője is – november 30-ig kapott határidőt arra, hogy újrarajzolja a város választókerületi térképét.

Mint írták, a választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy mindegyikben körülbelül ugyanannyi szavazó legyen. Ez azért fontos, hogy ne legyenek jelentős eltérések a képviselői mandátumok támogatottságában, azaz ne fordulhasson elő, hogy egy választó szavazata többet ér, mint egy másik körzetben élőé. Ezért pedig a szabályzat kimondja: az egyes választókerületek lakosságszáma nem térhet el 15 százalékánál nagyobb mértékben a városi átlagtól. Megjegyezték, már az 5 százalék feletti eltéréseket is indokolni kell a jegyzői határozatban.

Forrás: telex.hu

A választókerületek átalakításainak következtében pedig egy győrszentiváni választó szavazata már jóval kevesebbet ért, mint a 15-ös vagy a 16-os választókerületben szavazó lakosé. Azt írták, miután 120 ezer alá csökkent Győr lakosságszáma, a törvény alapján kötelező volt hozzányúlni a választókerületi beosztáshoz. Mindez pedig lehetővé tette, hogy „kezeljék” az aránytalansági problémákat. Ezt csak úgy lehetett megoldani, ha a túlnépesedett Győrszentivántól szavazókört csatolnak egy közeli választókerülethez, valamint ha a két déli választókerület máshonnan kap szavazóköröket.

Forrás: telex.hu

Fontos változás, hogy Győrszentivánnak az M19-es autóúttól északra található kertvárosi részét levágták a már 13-asra átnevezett választókerületről, és a szomszédos 6-os kerülethez csatolták. A 6-os a választókerület pedig kiemelten fontos lehet a jövő júniusi választás során. Emlékeztettek, 2019-ben a fideszes képviselőjelöltek közül az ebben a választókerületben induló Hajtó Péter érte el a leggyengébb eredményt (38,1 százalék), de győzelméhez ez is elegendő volt.

Hajtó Péter augusztus 20-án robbant be a hírekbe azzal, hogy részegen, káromkodva állt ki Borkai Zsolt mellett, és kritizálta jelenlegi polgármestert, Dézsi Csaba Andrást. Hajtó akciójáról videó is készült, amelyet >>ITT<< lehet megtekinteni.

A lap felhívta rá a figyelmet, hogy

a választókerületek új felosztása törvénybe is ütközhet.

„Továbbra is meglehetősen aránytalan maradt azonban Győr választókerületi térképe, különösen úgy, hogy a Győrszentiván nagyobbik részét lefedő 13-as választókerület névjegyzéke a jelenlegi módosítás ellenére is 14,2 százalékkal meghaladja az átlagot”

– írták.

Valódi Hírek