Itt az újabb megszorítás: Súlyos spórolás indul januártól, százezrek fáznak rá

Százezrek élete válik nehezebbé.

Járműhiány miatt januártól ritkábban fognak járni a HÉV-ek

– tájékoztatta erről a MÁV–HÉV a Fővárosi Önkormányzatot.

2021 elején még azt ígérte a kormány, hogy új HÉV-szerelvényeket fog beszerezni az elöregedett NDK-s kocsik helyett, valamint felújítja a síneket és az állomásokat is. Pár hónappal később a Direkt36 oknyomozásából derült ki, hogy

az oroszok nyomására nem szerez be új, nyugati HÉV-eket a kormány,

helyette rosszabb minőségű szerelvényeket sóztak volna ránk Vlagyimir Putyinék, de végül ebből – bizonyára az orosz–ukrán háború miatt – nem lett semmi.

A januári menetrendritkításról Karácsony Gergely tájékoztatott a Facebook-oldalán. Írását változtatás nélkül, teljes egészében közöljük:

„Annyira nem bírja működtetni az állam a HÉV-eket, hogy járatritkítást terveznek több vonalon januártól. Ez elfogadhatatlan.

A HÉV vonalak működtetését még Tarlós Istvánék passzolták le az államnak. Ígértek azóta mindent: új járműveket, felújítást, de ebből semmi nem lett.

Eközben Budapesten a közösségi közlekedés minden, a Főváros kezében lévő ágazatában jelentős fejlesztések történtek. Többek között teljes egészében alacsonypadlós lett a budapesti buszközlekedés, forgalomba állítottunk 48 új trolit, 26 új villamost, befejeztük az M3-as metró felújítását.

Miközben mi minden nehézség ellenére fejlesztjük a budapesti közösségi közlekedést, a MÁV-HÉV arról tájékoztatta a Fővárost, hogy járműhiány miatt több vonalon ritkítják a menetrendet januártól. Az elöregedő járművek miatt ráadásul semmi garancia nincs arra, hogy nem következnek újabb ritkítások, pedig már a mostani is sokaknak fog fájni.

A naponta 116 ezer utast szállító, és ezzel a legforgalmasabb elővárosi vonalként működő szentendrei HÉV-en, és a naponta 27 ezer utast szállító ráckevei HÉV-en járatritkítás helyett új járművekre, felújításokra van szükség. A kormány nem szórakozhat Budapest és az agglomeráció közlekedésével. Mielőbb tisztán kellene látni, hogy mikor, és milyen forrásokból történhet meg a HÉV-vonalak felújítása – és hogy addig mire számíthatnak az utasok.”

Az eredeti bejegyzést itt lehet megtekinteni:

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek