Nem habozott Lengyelország: Máris megbuktatták Orbán szövetségesét

Mégsem alakíthat kormányt.

Mateusz Morawiecki, a jobboldali-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) két hete kormányalakításra felkért miniszterelnöke hétfőn mutatta be kormányprogramját a Szejmben – a lengyel parlament –, ám a képviselők nem szavaztak bizalmat neki.

Morawiecki az elmúlt ciklusban sikeresen lenullázta magát. Bár az október közepén tartott választásokat még megnyerte a PiS, az már a kezdetekkor borítékolható volt, hogy a volt kormányfőnek nincs esélye a kormányalakításra.

Ugyanis ahogy arról írtunk, Donald Tusk pártjának – a Polgári Koalíciónak (KO) – a Harmadik Úttal és a baloldallal közösen nagyobb esélye volt arra, hogy többséghez jusson a parlament alsóházában.

Morawiecki parlamenti beszédére a bizalmi szavazás előtt a Polgári Koalíció tagja, Barbara Nowacka reagált.

„Európában káoszt okoz Orbán Viktorral és Giorgia Melonival együtt. Az egyetlen szövetségese Orbán Viktor maradt, aki Putyinnal ölelkezik”

– mondta a képviselő, hozzátéve, szerinte Morawiecki pártja, a PiS tehető felelőssé a lengyel közbeszéd romlásáért is.

Az alkotmány úgy rendelkezik, hogy a két hete kormányalakításra felkért Morawieckinek a sikertelen bizalmi szavazás után be kell nyújtania kormányának lemondását.

Innentől Andrzej Duda köztársasági elnök és a Szejm állít egy új kormányfőjelöltet – az eddigi ellenzéki pártok már korábban bejelentették, hogy ez a személy az a Donald Tusk lesz, aki két napja szólt be Orbánnak.

Amint arról beszámoltunk, Tusk véleménye szerint a Fidesz-kormány nyíltan oroszbarát.

(Index / Nyugati Fény)

Valódi Hírek