Mi lesz ebből? Súlyos döntéseket hozhat a napokban az Országgyűlés

Komoly vitákra kell készülni.

Háromnapos üléssel zárja őszi ülésszakát az Országgyűlés, amely e heti tanácskozásán – kedden és szerdán – közel félszáz javaslatról dönthet.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a hétfői ülésnap 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Leteheti a képviselői esküt a fideszes Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, aki a közelmúltban elhunyt Turi-Kovács Béla (Fidesz), az Országgyűlés korelnöke mandátumát foglalja el.

Ezt követően 3 órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el, majd 22 előterjesztés bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáját folytatják le a képviselők.

Terítéken lesz egyebek mellett az építészetről szóló törvényjavaslat,

a Magyar Honvédség iraki szerepvállalásáról szóló országgyűlési határozati javaslat

és az az indítvány, amely alapján egyes munkakörökben megszűnik a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat.

Szó lesz a Mi Hazánk 2, az országgyűlési, illetve a fővárosi választási rendszert érintő kezdeményezéséről, a szuverenitásvédelemmel kapcsolatos indítványokról és az idegenrendészeti szabályok szigorítását tartalmazó, valamint a külföldi állampolgárok Magyarországon történő tartózkodását, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit meghatározó kormányzati előterjesztésekről is.

A Magyar Honvédség iraki szerepvállalásáról szóló határozati javaslatról már korábban beszámoltunk. A dokumentum szerint a honvédség az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletek elősegítéséért, továbbá partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatoknak az Iraki Köztársaság területén történő ellátására egy, legfeljebb 20 – váltási időszakban 40 – fős,

a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztatna.

Nemrég egy hasonló javaslatot nyújtott be az illetékes tárca egy csádi magyar katonai misszió küldésére.

A napokban terítékre kerülő szuverenitásvédelem és az ezzel összefüggő törvényjavaslat nagy port kavart: Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint

jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve az Orbán-kormány terve.

A törvényjavaslat értelmében egy Szuverenitásvédelmi Hivatal jönne létre, hatásköre szerint pedig kivizsgálhatna minden olyan szervezetet vagy személyt, akiről feltételezhető, hogy külföldi érdekeket szolgál vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek