Már élezik a késeket Lázárék: Csendben dönthetnek a Balaton-part letarolását döntő törvényről

Jövőre már hatályba is léphet.

Újra nekifut a fideszes többség az új építészeti törvény megalkotásának.

Az első verzió annyira vállalhatlan lett, hogy

azt még a hiperlojális Novák Katalin is viszaküldte,

az Alkotmánybíróság pedig Alaptörvény-ellenesnek minősítette, mert az építési miniszter szinte bárkinek felmentést adhatott volna a törvényben foglaltak teljesítése alól.

A Népszava most átnézte a Lázár János minisztériuma által készített, átdolgozott törvénytervezetet, amelyet ha még az őszi ülésszakban elfogad a parlament, már jövőre hatályba lépne.

Az adminsztrációs terheket növelő újdonság, hogy kötelező szervizkönyve lesz az épületeknek, amelyet a használatbavételi engedélyével együtt állítanak ki, és minden felújítással, átalakítással, karbantartással kapcsolatos eseményt rögzíteni kell benne.

Tovább szűkítenék az önkormányzatok jogkörét,

ezúttal az építési és változtatási tilalmának idejét korlátoznák. Ilyet legfeljebb három évre rendelhetne el az önkormányzat, ez két évvel meghosszabbítható lesz, de azt követően automatikusan megszűnik.

Ha ez a korábban kihirdetett tilalmakra is igaz, akkor a lap szerint a törvény hatályba lépése után

elhárul az akadály a Római-part teljes beépítése elől is.

A III. kerület 2012-ben, majd 2016-ban rendelt el változtatási tilalmat a területre, amit azóta egyszer már meghosszabbítottak. Az 5 évre szóló engedély immáron 2 éve lejárt.

Nem nehéz belátni, hogy ez a NER-es építési vállakozók érdekét szolgálja, és nem a lakosokét.

Ugyanez igaz az új törvény Balatonnal foglalkozó részére is.

A jogszabály törölné a strand és kemping fogalmát,

márpedig a Magyar Építész Kamara (MÉK) területrendezési tagozata szerint ezzel elvész a garancia a rendeltetésszerű használatra. Nem tartják jó ötletnek a Balaton vízpartjának szabályozási felszabdalását, mivel a köz- és magánfunkciók egyensúlya csak akkor biztosítható, ha a vízpartot egy egységként kezelik.

Fontosnak tartanák, ha bekerülne a törvénybe, hogy a tó körül a zöldterület aránya nem lehet kisebb a beépítésre szánt területek 10 százalékánál. Hibásnak tartják a Balaton tómedrének jogi értelemben vett csökkentésére irányuló módosítást is, de nem tartják jó ötletnek a magánfürdőházak építését sem a tómederben.

Valódi Hírek