Kínos: Demeter Szilárd kiterítette a lapjait, de akadt pár bökkenő a mondandójában

Egy szakértő másképp látja a helyzetet.

Beszámoltunk róla, hogy Demeter Szilárd lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója újabb 5 évig. A PIM vezetője nemrég arról nyilatkozott a Mandinernek, hogy a közeljövőben előremozdítaná a családanyák megszólítását, meglátása szerint ugyanis ha kulturális terméket akar eladni az ember, akkor az anyákat kell megcéloznia.

Bár a hazai kultúrafogyasztási szokásokat vizsgáló kutatások szerint lehet némi igazság Demeter mondandójában, Gregor Anikó szociológus, egyetemi docens rávilágított néhány fontos részletre.

A szakértő a Népszavának hangsúlyozta, hogy a magyar társadalom nem matriarchális, ráadásul az sem igaz, hogy mindenben a nők döntenek a háztartásokban. Hozzátette, hogy a bérek tekintetében is gyakoribb, hogy a férfi magasabb fizetést visz haza, mint a család női tagja.

Mint mondta, amit Demeter az interjúban csinált,

azt „jóindulatú sze*izmusnak” nevezhetjük,

ez pedig fenntartja az egyenlőtlen nemi viszonyokat, miközben úgy tűnik, dicséri a nőket.

Gregor Anikó szerint hasonló gondolkodásmód figyelhető meg a kormányzati diskurzusban is, ahol a nőket egyre többször említik „a nemzeti kultúra újratermelői”-ként. A szakértő szerint az ehhez hasonló kormányzati kommunikáció arra utalhat, hogy a jövőben a kulturális intézményekben például egyre több baba-mama programmal találkozhatunk.

„Ilyen lépések mentén fogják tudni ideológiailag és szimbólumaiban is újratermelni azt a kulturális jelrendszert, aminek a gazdasági és politikai alapjait lefektették az elmúlt 13 évben”

– fogalmazott.

A kormány mellesleg az elmúlt 13 évben nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy uralma legyen például a kultúrát közvetítő intézmények felett.

Példa erre a Magyar Nemzeti Múzeumban kipattant botrány. Dúró Dóra bejelentése nyomán Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter utasította L. Simon Lászlót, az intézmény immár egykori főigazgatóját, hogy

a múzeum egyik kiállításáról tiltsák ki a kiskorúakat,

mert a tárlat tartalma kifogásolható volt Dúró és végül a kormány szerint.

Mivel Csák szerint az intézmény nem tett maradéktalanul eleget az utasításnak, L. Simont kirúgta.

Ugyancsak tökéletes példa a könyvek befóliázása arra, hogy a kormány az irodalmi tartalmak tekintetében is nagy befolyást akar szerezni. Ráadásul aki nem tesz eleget a kormány utasításainak, komoly büntetésre számíthat.

És miközben a jelek szerint a nők célpontokká válnak a kultúrpolitika területén, a női vezetők aránya nagyon alacsony a politikai és a gazdasági, valamint a kulturális szférában.

Valódi Hírek