Ez most komoly? Végleg bezárt egy népszerű könyvesbolt a fóliatörvény bevezetése után

Van, aki Orbánt fóliázná be inkább.

Bezárt az AsiaCenterben az az Alexandra könyvesbolt, ahonnan nemrég a gyermekvédelminek hazudott homofób törvényre hivatkozva kitessékeltek egy tizenötéves fiút, mert a felnőtt részlegen nézelődött – tudta meg a Népszava. A lap érdeklődött az Alexandra Könyvesház Kft.-nél a körülbelül egy hete történt bezárás okairól, de eddig nem kaptak választ. Ugyanakor valószínű, hogy a történteknek van köze ahhoz, hogy a könyvesbolt dolgozói túl szigorúan értelmezték a törvényt.

A lap munkatársai több könyvesboltba is ellátogattak, hogy megtudják, mi mindenen változtattak a törvény betartása érdekében, és hogyan próbálják elkülöníteni a jogszabály alá tartozó műveket.

Én legszívesebben Orbán Viktort fóliáznám be

– jegyezte meg az első kisebb könyvesboltban az egyik vásárló. A boltban több klasszikus műre is fólia került, például Faludy György Pokolbéli víg napjaim című könyvére és Oscar Wilde írásaira is. Az eladó elmondása szerint sokan célirányosan keresik ezeket a könyveket, az egyik vásárlója például 100 méter befóliázott könyvet kért tőle.

A következő helyen az LMBT-tartalmakat megjelenítő ifjúsági köteteket külön polcsorra helyezték. Az egyik ott dolgozó elmondása szerint

A világ urai című történelmi képregényben egy sor lehet problémás a jogszabály szerint, de a kiadó a biztonság kedvéért fóliával is ellátta a művet.

A könyvesbolt így is kockáztat, mert 50 méteres távolságában egy iskola is található.

Van, ahol teljesen biztosra mennek, és az LMBTQ-gyanús könyveket ki sem helyezik az üzletben. Kizárólag online rendelhetőek ezek a művek, és a raktárból is csak felnőtt vásárló számára adják oda.

Olyan is előfordul, hogy ugyanazt a kötetet az egyik helyen fóliázva, a másik helyen viszont fólia nélkül árusították. A Líra egyik boltjában az LMBTQ-karaktereket tartalmazó ifjúsági könyveket a felnőtt részlegre helyezték, illetve azt is hangsúlyozta az eladó, hogy – bár őket büntették meg – a kiadók látják el fóliacsomagolással azokat a könyveket, amelyekről úgy gondolják, hogy problémásak lehetnek a törvény szempontjából.

Az online rendelésekre – egyelőre – nem vonatkozik a törvény.

Valódi Hírek