Mi történt? Varga Mihály sietve elhagyta az országot, miután Orbánék kicsavarták kezéből a hatalmat

Elindult.

Varga Mihály (napokban lefokozott) pénzügyminiszter Facebook-oldalán jelentette be, hogy elindult Brüsszelbe. A miniszter közlése szerint tárgyalásainak fő témája az EU-s források megszerzése lesz, amely forrásokat Navracsics Tibor már évek óta nem tud megszerezni.

„✈️Indulás Brüsszelbe, holnap döntés születhet a hazánknak járó forrásokról”

– tudatta a miniszter.

Mint ismert, 1,1 milliárd euró előleget oldhat fel az Európai Bizottság a befagyasztott forrásokból, miközben jelenleg rengeteg vitás kérdés van napirenden, amelyekben Orbán Viktor kormányfő hajthatatlannak mutatkozik, ugyanis zsarolásaival a többségitől eltérő álláspontot képvisel.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban számtalanszor tett rá ígéretet, hogy az év végéig sikerül megállapodniuk Brüsszellel a pénzekről. A miniszter úgy értékelt: „az általános aggodalommal ellentétben hazánk a 2014–2020-as, most záruló időszakban az első ötben van a tagországok között 94 százalékos felhasználási aránnyal, ami kimagasló”.

A Világgazdaság emlékeztetett: a 2021–2027-es EU-s ciklus forrásmennyisége

összesen mintegy 32,4 milliárd euró (12,5 ezer milliárd forint).

Vagyis rengeteg pénzről van szó, amelynek csak a törekedékéről folynak jelenleg a tárgyalások.

  • A teljes összegből a kohéziós keret 22 milliárd euró,
  • amelyből 13 milliárd eurót blokkol a horizontális eljárás.
  • Az olyan ügyek okán, mint a „gyermekvédelmi” törvény, összesen 2,7 milliárd eurót fagyasztottak be,
  • továbbá van még egy 6,5 milliárd eurós összeg is, amelyet az Európai Tanács függesztett fel a szupermérföldkövek teljesítéséig.
  • A helyreállítási pénzek másik körülbelül 10,5 milliárd eurós részt tesznek ki, ám ezeket is befagyasztották a kondicionalitási eljárás miatt.

Vagyis jelenleg az uniós források morzsáiért indulhatott el Brüsszelbe Varga Mihály, de továbbra is aggasztó, hogy a források fennmaradó részéhez nem fér hozzá Magyarország az Orbán-kormány különféle zűrös ügyei miatt.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/11/30/varatlan-fordulat-navracsics-tibor-mar-orommamorban-uszott-de-hirtelen-ideert-a-brusszeli-tornado-a-rossz-hirrel

Valódi Hírek