Kitört a kéknyelvjárvány: A magyar hatóság sürgős lépést tett

A hivatal hangsúlyozza a megelőzés fontosságát.

A hazai állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is

megjelent a kéknyelv elnevezésű betegség,

amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Mint írták, Hollandiában szeptember elején kitört, majd országszerte rendkívül gyorsan elterjedt a kéknyelvjárvány. Október elején, a korábban mentes státuszú tagállamok közül Németország és Belgium is bejelentette a betegség holland határhoz közeli megjelenését.

A Nébih ezért – a betegség leghosszabb lappangási idejét figyelembe véve – az idén júliustól Magyarországra érkező, fogékony állatszállítmányok vizsgálatát írta elő. Az érintett 59 szállítmánnyal érkezett csaknem 3800 szarvasmarhából a vizsgálat idején körülbelül már csak 1150 állatot tartottak az országban, a többit harmadik országokba exportálták – részletezték.

A vármegyei kormányhivatalok bevonásával közel 1700 mintavétel és laboratóriumi vizsgálat történt, amely a másik tagállamból érkező szarvasmarhákkal együtt tartott állatokat is érintette – írták.

Idáig 5 tenyészetben 15 holland származású, nem vakcinázott állatnál igazolódott be, hogy találkoztak már a vírussal, bár

ezek a szarvasmarhák fertőzésveszélyt nem jelentenek

az emberek esetében.

Ugyanakkor az eredmények azt mutatják, hogy Magyarország kéknyelvbetegség-mentességének megőrzése miatt kulcsfontosságú a megelőzés, beleértve a vírus terjesztésében szerepet játszó szúnyogok elleni védekezést, valamint a karantén előírások szigorú betartását – közölte a Nébih.

Ez azért is fontos, mert a kéknyelvbetegség-mentes státusz elvesztése kereskedelmi korlátozásokat jelenthet a fogékony, kérődző állatokat tekintve – fűzte hozzá a hivatal.

Információik szerint a korlátozások bevezetése óta sem szarvasmarha, sem juh vagy kecske szállítmány nem érkezett Magyarországra Hollandiából, valamint más tagállamok fertőzött területeiről.

A fertőzést közvetítő törpeszúnyogok aktivitási időszaka a hideg időben megszűnt. A hivatal azonban felhívta a gazdálkodók figyelmét arra, hogy az érintett országokból származó állatok vásárlásánál különös gondossággal járjanak el, az előírt kezeléseket, vizsgálatokat, karanténozást minden esetben teljesítsék.

A Nébih közleményében arra is kitért, hogy a kéknyelv fertőző, vírusos állatbetegség, amely a kérődző állatokat – szarvasmarha, juh, kecske, vadon élő kérődzők – támadja meg. Egyéb állatokra és

az emberre a vírus nem veszélyes.

A kórokozót kizárólag a Culicoides nemzetségbe tartozó törpeszúnyogok terjesztik. Állatok közti közvetlen kontaktussal, illetve egyéb úton a fertőzés nem terjed – tájékoztatott a hivatal.

Valódi Hírek