Figyelem! Nagy Márton kulcsfontosságú bejelentéseket tett Magyarországról (+videó)

2024-ben sem fognak jönni az EU-s pénzek – tette világossá.

A magyar kormány a jövőre magasabb inflációs szintet vár, mint a jegybank. Ezt két tényező fogja befolyásolni: az egyik a kamatpálya, a másik pedig a bérek alakulása – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna című műsorában.

A kormány már ismertette a minimálbér és garantált bérminimum emelésének részleteit, a miniszter szerint egy összességében 10-12 százalékos béremelkedés esetén az infláció az 5-6 százalékos sávba kerülhet. Nagy Márton tudatta azt is, hogy év végéig lezavarhatják a ferihegyi reptér megvásárlását is, valamint azt is bejelentette, hogy csökkenthetik az ipari áram árát.

„Jól haladunk, ez egy nagyon komoly üzleti tárgyalás.

A legnagyobb pénzügyi tranzakció, egy nagyságrenddel nagyobb, mint a Vodafone volt.

Három feladat van még: le kell ütni a vételárat, azt, hogy milyen feltételekkel adják át és ki kell egyezni a repülőtér hitelezőivel is. Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst,

és nem fogunk szégyenkezni az ár miatt”

– magyarázta Nagy Márton.

Érvelése szerint azért kell megvásárolni a Budapest Airportot, mert ez egy stratégiai eszköz, amely, ha jól működik, „nagyon pozitív eszköz tud lenni”. A miniszter hozzátette, a repterek nagy része állami tulajdonban van. A korábbi sajtóhíreknek megfelelően a reptér működését egy tapasztalt társbefektetőre bízzák, de a vétel után a magyar állam többségi tulajdonos lesz – erősítette meg a miniszter.

Mint megírtuk, Orbán Viktor még szerbiai tartózkodása során jelentette be, hogy a magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéret visszavásárolja. Orbán akkor azt mondta, szerinte az a helyes, ha az egyetlen „igazán komoly repülőterünk” magyar kézben van. A miniszterelnök úgy vélekedett, a magyar a gazdaság „elég erős ahhoz”, hogy ezt meg is tudják tenni, a vásárlás pedig bármelyik pillanatban lezárulhat. A számítások szerint mintegy

15 év alatt térülne meg a vételár.

Az Orbán-kormány egy éve 3 milliárd euró körüli ajánlatot tett a reptér megvásárlására, néhány hónapja 4 milliárddal próbálkoztak, majd ezt is felsrófolták, így már 4,44 milliárd eurónál (1600 milliárd forintnál) tartanak.

Nagy Márton azt is mondta, hogy „a magyar gazdaság bebizonyította 2023-ban, hogy

uniós pénzek nélkül is képes megőrizni a stabilitást, és így lesz 2024-ben is” (?!).

„Így védtük ki az energiaválságot, hiszen megütött minket, nagy volt az energiaimport-kitettségünk. 2024-ben nálunk fog a leggyorsabban nőni a GDP úgy is, ha nincs uniós forrás”

– mesélte a gazdaságfejlesztési miniszter, hozzátéve: meg kell érkeznie a pénznek, mert azt ki kell fizetni, csak lassítani lehet a folyamatot, és ha megjön, akkor hozzá fog adni a növekedéshez.

Videó:

 

Valódi Hírek