Mi a frászt művelnek Orbánék? Beköszöntött a katasztrófa a honvédségtől kirúgott magyar katonák életében

Akadályozzák a katonák elhelyezkedését.

Orbán Viktor kormánya megnehezítette azoknak a katonáknak az elhelyezkedését, akiket az év elején indult nagy elbocsátási hullámban küldtek el – írta az rtl.hu egy 2023 elején hozott, nem nyilvános határozat alapján.

A dokumentumból kiderült: azok a katonák, akiket az elbocsátási hullámot lehetővé tevő rendelet alapján menesztettek,

csak előzetes kormányzati engedéllyel helyezkedhettek el

a kormányzati igazgatási szerveknél, valamint a kormány és a miniszterek felügyelete alá tartozó szerveknél. Mindez azt jelenti, hogy az érintett katonák arra kényszerültek, hogy a piacon keressenek munkát, holott a tudásukat leginkább

  • a rendőrségnél,
  • a közigazgatásban,
  • az oktatásban
  • vagy más állami szervezeteknél tudnák érdemben kamatoztatni.

Az is kiderült, hogy a szabály értelmében a kinevezések, a szerződéskötések és az egyéb megállapodások is

engedélykötelesek.

A rendelkezések a határozat visszavonásig vannak érvényben, viszont a Honvédelmi Minisztérium azt már nem árulta el, hogy hoztak-e olyan döntést, amely szerint a jogszabály már érvényét vesztette volna.

Az elbocsátási hullámot az a kormányrendelet tette lehetővé, amely szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyoldalúan kirúghatta azon 45 év feletti katonákat, akik legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkeztek. Egyelőre azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány katona távozott, ugyanis a honvédségi létszámra vonatkozó adatok titkosak, becslések szerint az érintettek száma több száz és 1800 fő között lehet.

A csatorna kereste az üggyel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztériumot, hogy megtudják, mi indokolja a menesztett katonákra vonatkozó nehezítéseket, ám kérdéseikre nem válaszoltak.

Kapcsolódó:

Balhé készül: Pert indított egy kirúgott katona a Magyar Honvédség ellen

https://nyugatifeny.hu/2023/06/29/kitalalt-a-honvedsegbol-kirugott-ornagy-a-honvedelmi-miniszterrol-sulyos-dolgok-derultek-ki-rola-video

Valódi Hírek