A honvédelmi miniszter megmagyárazta, miért kell elküldeni a 45 évnél idősebb katonákat

Sajátos érvelés.

Kaposváron tartott beszédet a magyar kultúra napja alkalmából a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf az MTI tudósítása szerint arról beszélt: a veszélyek korát éljük, amelyben Magyarország elkötelezett a béke mellett, de a békéhez erő, a fiatalok ereje kell, „ezért kezdtük el és folytatjuk a fiatalítást” a Magyar Honvédségben.

Ehelyett arról beszélt, hogy „az 1848-as magyar haderő a fiatalok hadereje volt, az ő energiájukra, tettvágyukra, természetes lendületükre épült, és most is erre az energiára van szükség”.

Erre Petőfi Sándor példáját állította eléjük, mert „a lánglelkű költő egy olyan haderőnek vált a hősévé, amely jóformán a semmiből, pillanatok alatt alakult, és vált képessé a nagy, professzionális, ám elbizakodott császári haderő legyőzésére”, majd „a magyar hadsereg letörésére az akkori világ legerősebb haderejét kellett behívniuk az osztrákoknak”.

A költő később saját kérésére az erdélyi hadsereg tagjaként a harcok sűrűjébe vetette magát, Bem József honvéd tábornok segédtisztjeként önként naponta kockáztatta az életét – fűzte hozzá.

A miniszter kitért arra: Petőfi Sándor egy futárszolgálaton annyira összeveszett Klapka György tábornokkal, hogy lemondott tiszti rangjáról, kilépett a hadseregből, néhány nap múlva azonban visszatért, végül a segesvári csatában hősi halált halt.

Huszonhat éves volt, amikor elesett, műve a világtörténelem és a világirodalom legbecsesebbje, ezzel és hősi áldozatával vált örökre halhatatlanná minden magyar számára – hangoztatta.

Szalay-Bobrovniczky arról már nem szólt, hogy miért is beszélt annyit a fiatalokról: kedden jelent meg a rendelet, ami alapján elküldhetik a hadseregtől azt, aki elmúlt 45 éves és legalább 25 évet töltött tényleges szolgálati viszonyban, és azóta megjelentek olyan hírek, hogy százával rúgják is ki a magas rangú katonákat.

(MTI)

Valódi Hírek