Ekkora baj közeleg? A közútkezelő riasztja a magyarokat, senki ne induljon útnak!

Csak ha nagyon muszáj.

Az időjárás-előrejelzések alapján intenzív havazás és tartós ónos eső is várható Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területén. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha halaszthatatlan dolguk van.

Észak-Magyarország területén az ónos esőre és jelentősebb havazásra is számítani kell, főleg a magasabban fekvő északi területeken, ahol

akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat.

Közleményükben a következőkre hívták fel a figyelmet:

  • A közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy a friss hó és az ónos eső letapadását igyekezzenek tompítani. De ez nem jelenti azt, hogy a kiszórt só minden frissen hullott havat azonnal elolvasztana, hiszen jelentős mennyiségű hó és ónos eső várható, néhány óra alatt.
  • A havazásban és ónos esővel érintett országrészekben, vármegyénként (annak nagyságától függően) 3-6 mérnökségről, tehát telephelyről fognak majd elindulni a gépek, hogy több ezer kilométernyi fő- és mellékúton, illetve több száz településen átvezető szakaszon beavatkozzanak.
  • Egy munkagép fordulóköre nagyjából 2-4 óra, ennyi kell a rakodáshoz (só és üzemanyag felvétel), a célterületre való kijutáshoz, majd onnan a telephelyre való visszatéréshez. Ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó és jelentős mennyiségű ónos eső hullhat, így ezeket a munkákat újra és újra meg kell majd ismételni, mindaddig, amíg a havazás és az ónos eső el nem áll.
  • A téliesebb útviszonyok nem jelentik azt, hogy a közútkezelő ne dolgozna teljes kapacitással, hiszen a fentiek alapján látható, hogy egy meghatározott mennyiségű gépi és humán erőforrással, ütemezetten, folyamatosan végzik a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat.

Arra kérik az autósokat, ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket, vezessenek lassabban és körültekintőbben, és ha el kell indulniuk, akkor azt tegyék meg időben.

Valódi Hírek