Botrány a Balatonnál: Lesöpörték a civilek tiltakozását, hogy beépíthessék a partot a fideszes nagyhalak

Pedig komoly környezeti hatása van a projektnek.

Nem bólintott rá az Aligai Fürdőegyesület (AFE) társadalmi konzultációs javaslatára a balatonvilágosi képviselő-testület hétfőn, így a helyiek nem mondhatnak véleményt a Club Aliga területén zajló építkezésekről – tudta meg a Népszava.

Bukovszki András, az egyesület elnökhelyettese megosztotta a lappal, hogy közmeghallgatást és egy kérdőív kiküldését kezdeményezték, mivel

a projekt jelentősen befolyásolja a település sorsát.

A kérdőív már el is készült, de a polgármester és három képviselő végül nem járult hozzá a kezdeményezéshez. Az AFE elnökhelyettese hozzátette: most saját erejükből kellene levezényelniük a kezdeményezést, de mindenképpen szembesíteni akarják a település vezetését a helyi lakosok véleményével.

A helyi civilek rendre igyekeznek megakadályozni a Club Aliga átépítését. Az AFE szerint a projekt miatt a lakosok

ismét elveszítenék a szabadon használható tópartjukat.

A Club Aliga tulajdonosi hátteréről és a változásokról mi is beszámoltunk korábban: jelenleg a Pro-Mot Kft. a tulajdonos, amely korábban Jellinek Dániel, jelenleg pedig Balázs Attila érdekeltségét bővíti. A Club Aliga ugyanakkor egykor Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozott.

A cég az állam jelentős támogatásával egy luxusüdülőt akar kialakítani a területen – utóbbi mellesleg nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházássá minősítette a terveket, így a projektre nem vonatkozik például a Balaton-törvény.

Bukovszki szerint

„ez Aliga Trianonja”,

hiszen a területen „nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként” építkeznek, ráadásul nem a helyi építési szabályok alapján, hanem a kormányrendeletben többszörösen megemelt beépítési mutatók szerint. Az AFE az Alkotmánybírósághoz fordult a döntést miatt, és követelik a szóban forgó kormányrendelet hatályon kívül helyezését – a kormány döntése és az építkezés nyomán a lakoson elveszíthetik a jelenlegi partszakasz akár 80 százalékát is.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Döntöttek: Elveszik a Balaton-partot a helyiektől, hogy a Fidesz-közeli tulajdonosok magánvillákat építhessenek

https://nyugatifeny.hu/2023/03/17/botrany-szembement-a-birosagi-itelettel-a-fidesz-kozeli-ceg-folytatjak-a-balaton-parti-rombolast

Valódi Hírek