Óriási botrány: A fideszes nagyhalak miatt fizetniük kell a hívőknek a Balatonon, ha templomba akarnak menni

Igazolás is kell hozzá.

Balatonaligán az 1938-ban épült templom kizárólag a magaspartról közelíthető meg a tóhoz vezető szerpentin felől. A templomot közösen használják a reformátusok és az evangélikusok. Az ide vezető szerpentin pedig áthalad az egykori pártüdülő, a ma már a fideszes „elit” által bekebelezett Club Aliga területén.

A Népszava riportjában arról írt, hogy jelenleg a terület ugyan nincs elzárva, de annak, aki autóval menne oda,

fizetnie kell.

A Club Aliga, – amelynek tulajdonosa az egykor a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt., majd Jellinek Dániel, végül Balázs Attila érdekeltségébe tartozó Pro-Mot Kft., – olyan megállapodást kötött az önkormányzattal, amelynek értelmében a Club Aligán ingyen át lehet hajtani, de 15 percnél hosszabb ott-tartózkodás esetén óránként 600 forint a parkolási díj.

A lap megjegyezte, hiába mondják a hívők, hogy nem a partra mennek, hanem istentiszteletre, tőlük is elkérik a parkolási díjat. Hozzátették: ez általában 1200 forintos költséget jelent a híveknek, hiszen az istentisztelet több mint egyórás, de volt olyan is, aki egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen arra panaszkodott, hogy

háromezer forintjába került a családjának, hogy részt vegyenek egy vasárnapi istentiszteleten.

Takács Károly polgármester az üggyel kapcsolatban azt közölte: a hívek hagyják a magasparton az autókat, és sétáljanak le a templomhoz.

Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a partra vezető szerpentin melletti járda használhatatlan, helyenként nem is látható, az autóforgalom viszont jelentős. A lap jelezte: a hívők egy része ráadásul idős ember, akik nehezebben mozognak, és nem tudnak ennyit sétálni. Volt, hogy a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezőkkel is megfizettették a parkolási díjat – tették hozzá

A lapnak Balázs Attila azt mondta: a hivatalos egyházi személyek „a két érintett egyház korábbi kérésének megfelelően” ingyenesen hajthatnak be a területre, mert ezt kérték korábban.

„Mások ingyenes beengedését nem kérték, ám amennyiben az egyházak igazolják, hogy valaki istentiszteletre érkezett vagy azon vett részt, akkor

az igazolással rendelkezőknek minden további feltétel nélkül biztosítjuk az ingyenes behajtást és parkolást”

– magyarázta Balázs Attila.

A lap kereste az ügyben a református egyházat is, a dunántúli püspökségnél pedig arról érdeklődtek többek között, hogy van-e tudomásuk a problémáról, de kérdéseikre egyelőre nem kaptak válaszokat.

Valódi Hírek