Orbán minisztere bejelentette, mikor jön az elmúlt évek legnagyobb fideszes hátraarca

Nem holnap.

Lantos Csaba 2029-re datálja az új szélturbinák telepítésének kezdődátumát.

Bár az energiaügyi miniszter szeptemberben még arról írt, hogy Magyarország energiafüggetlenségének erősítését helyezi középpontba, Lantos Csaba éves meghallgatásán, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának keddi ülésén már más szelek fújtak.

Váratlan fordulat: Az Orbán-kormány fontos bejelentést tett, de valami nem stimmel

A bizottsági meghallgatáson elhangzott, hogy olyan sok erőművi engedélyes várja, hogy csatlakozhasson a hálózathoz, hogy

2029-nél hamarabb aligha létesülhet új szélturbina.

Lantos a megújuló energiát használni kívánó háztartásoknak azt ígérte még a nyáron, hogy szeptemberben kiderül, hol telepíthetnek napelemeket a háztetőkre, ezzel szemben most úgy tűnik, 2029-ig az import földgáz- és kőolajszállításokat preferálja.

Valami hirtelen megváltozott: Az Orbán-kormány mégis megengedi, amit korábban nem

A szélenergiáról szólva jelezte, hogy

a magyar állam nem fogja anyagilag támogatni a szélerőmű-telepítéseket, mivel az ágazat piaci alapon tud működni.

Azaz a megújuló energia helyett marad az energiafüggőség.

Ennek ellentmond Tordai Bence ellenzéki bizottsági tag felvetése.

Az ellenzéki képviselő szakértőkre hivatkozva arról beszélt, hogy az elmúlt évtized tiltása miatt 3-3,5 gigawattnyi szélenergia-termelő kapacitás kiépítése maradt el.

A szél- és napenergia helyett állami támogatás hiányában még mindig rezsicsökkentésként nyomják le a torkunkon a világpiacinál magasabb hazai energiaárakat.

A bizottsági meghallgatáson Lantost offshore-cégéről is kérdezték. Ahogy arról írtunk, az energiaügyi miniszter 2007-ben hozott létre Cipruson egy offshore-céget, amellyel az adóspórolás mellett a vállalkozás eltitkolása lehetett a célja.

(hvg.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek