Lebukott Orbán minisztere: Titokban próbálta tartani a zűrös ügyeit, de nem jött össze

Közben másokat támadt ugyanezért.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter Cipruson hozott létre egy offshore-céget 2007-ben, hogy elkerülje a magyarországi adózást, és titokban tudja tartani a cégei ügyeit. A történteknek különös pikantériát ad, hogy ebben az időben az ő tulajdonában álló, Fidesz-közeli Heti Válasz ekkoriban folyamatosan „offshore-lovagozta” Simor András jegybankelnököt és más szocialista politikusokat – tárta fel a Direkt36 oknyomozó portál.

A lap által megszólaltatott szakértők szerint a különböző magyarországi és ciprusi Lantos-cégek közti pénzmozgásokkal valószínűleg nem sok adót spórolt meg itthon a miniszter, pármilliós tételt számlázott ki az 500-600 milliós cég esetében. Inkább

a vállalkozás eltitkolása lehetett a cél.

Volt nevetséges része is az ügynek. Cipruson az offshore-cégek üzemeltetésére és bejegyzésére egész iparág épült ki, ezért az ezzel foglalkozó irodáknál eleve van több bejegyzett, de tevékenységet nem végző cég a piacon, amiket azonnal „elő tudnak” venni, ha egy ügyfél szeretne az adóparadicsomban vállalkozást bejelenteni.

Lantos ügyvédjének is így ajánlották először a „Chrysogonus Investments Limited” nevű cégnevet, amit azért utasított el, mert

„a magyarok nem tudják kiejteni azt, hogy Chrysogonus”.

Így lett végül Bretonhorn a Cipruson bejegyzett Lantos-cég neve.

Lantos Csaba egyébként ugyanannak az offshore-ügyekkel foglalkozó cégnek volt az ügyfele, amelynek a Vlagyimir Putyinhoz közel álló, egykori Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics is intézte a ciprusi ügyeit.

Mi is megírtuk, hogy Lantos a 2010-es években annak az offshore-hátterű MET Zrt.-nek volt az igazgatósági elnöke, amely az orosz gáz Magyarországra való behozatalán elképesztő pénzeket kaszált.

Valódi Hírek