Dávid Ferenc: Visszafelé Haladás, avagy a „magyar Ajax” története

Vélemény.

„[S]ok sportszerető embernek (így nekem is) a Haladásról Szombathely jut eszembe, csak nem pozitív előjellel. Adósság és vergődés – ez jellemzi a vasi főváros fociéletét. A Hali mélyrepülése, a klub évek óta történő nyűglődése, az anyagi elszámolások rendezetlensége azt bizonyította, hogy a megyeszékhely valamikor első osztályú labdarúgó csapata közönséges pénztemető. A tulajdonos-, ügyvezető- és edző-váltások csak arra voltak jók, hogy új emberek tarthassák a markukat ismételten az országos büdzséből érkező támogatásért, vagy a helyi (városi) költségvetési szubvencióért.(…)

A Haladás elképesztő története – sajnos – bizonyíték arra, hogy a magyar labdarúgás anyagi szempontból teljesen életképtelen, és nem tud megállni a saját lábán. Százmilliárdokat invesztáltak bele, de egy évtized alatt még annyit sem sikerült elérni, hogy a klubok önfenntartóak legyenek. Nem képesek jegybevételből, játékos eladásból és reklámbevételekből megélni. A magyar foci üzleti modelljének lényege: fejd az államot, fejd a várost! (…) A koronavírus járvány egyik pozitív hozadéka lehet, hogy a városi közösségek (önkormányzatok) hamar rájönnek arra, hogy a helyi fociklub csak púp a hátukon. Teljesítmény nincs, néző nincs, öröm aztán pláne nincs, tarhálás viszont annál inkább” (Dávid Ferenc)

A fenti sorokat 2020. április 26-án írtam (hirklikk.hu) azzal kapcsolatban, hogy nem oldódtak meg a labdarúgó NB II-ben szereplő Szombathelyi Haladás anyagi gondjai: a klub támogatói/szponzorai visszaléptek: az országszerte ismert vasi egyesület komoly pénzügyi gondokkal küzdött akkortájt. Bevallom őszintén, ezután nem követtem figyelemmel a Hali financiális sorsának alakulását, csak annyit tudok róluk, hogy semmi esélyük az első osztályba való feljutásra. A 18 csapatot számláló NB2-es focibajnokság tabellájának második felében tanyáznak.

Korábbi – fent idézett – jegyzetem után három és fél évvel (2023. november 24-én) a csakfoci.hu online felületen a következőket olvastam:

„Továbbra sincs fizetés a Haladás Labdarúgó Kft.-nél, az NB II-es csapat mellett a Viktória játékosai is várják a pénzüket. Még az októberben esedékes szeptemberi fizetésüket sem kapták meg a Szombathelyi Haladás NB II-es bajnokságban szereplő labdarúgói. A helyzet azóta sem változott, információink szerint a tartozások a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nél átlépték a 45 napot. (…) Az általunk ismert forgatókönyv szerint ugyanis a december 10. forduló után a játékosokat szélnek ereszti a klub, amely egyébként a tartozások miatt nem kapná meg a tavaszi szezonra a versenyengedélyt.”

A magyar labdarúgó-válogatott sikerszériájának kellős közepén sokak számára biztosan nem szimpatikus, hogy előhoztam a patinás szombathelyi klub szomorú, de egyben nevetséges történetét. Hogy miért siralmas, azt nem kell magyaráznom, de, hogy miért mulatságos?

A szezon elején azzal kábították a klub vezetői a lelkes szurkolókat, hogy a csapat az első osztályba feljutásra esélyes, és ehhez még azt is hozzáfűzték, hogy

a Haladás lesz a „magyar Ajax”!

A nem fociimádó olvasók számára: az Ajax Amsterdam Hollandia legsikeresebb futballcsapata, megszámlálhatatlan hazai és nemzetközi sikerrel, és a világ egyik legjobb utánpótlás-képző szisztémájával. Az Ajax nevelte és adta a világnak a felejthetetlen zsenit, Johan Cruyffot is, akiről joggal nevezték el stadionjukat. Az Ajaxot és

a Szombathelyi Haladást egy napon említeni otromba futball-szentségtörés!

Lehiggadva folytatom. A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nek három tulajdonosa van. A szombathelyi önkormányzat (10,2%), az lllés Sport Alapítvány (10%) és a Haladás Marketing Kft., amelynek tulajdonosa és ügyvezetője Homlok Zsolt, aki több szálon kötődik/kötődött

Magyarország leggazdagabb vállalkozójához, Mészáros Lőrinchez.

Úgy gondolom, hogy a közel 80 százalékos részesedéssel rendelkező vállalkozónak (Homlok Zsoltnak) kell a Haladás ügyét megnyugtatóan rendezni. Csődközeli állapotban van a Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft., kizárólag a tulajdonos-elnök mentheti meg a gazdasági társasági formában üzemelő futballklubot.

A szombathelyi foci (nem labdarúgás/!/) haldoklik, de feltámasztására közpénzt fordítani szigorúan tilos!

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek