Tovább dagad a botrány: Kitört a vihar, miután Lázár János hadat üzent a cégeknek

Szereptévesztésben van a magyar kormány.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a minap egy konferencián azt üzente a külföldi tulajdonú építőipari vállalatoknak: „mondják meg, hogy mennyiért adják el a cégeiket, az lesz a legegyszerűbb”. Orbán Viktor minisztere nemkívánatos szereplőknek nevezte ezeket a cégeket és azt is mondta, a kormánynak az a célja, hogy vagy állami, vagy pedig magyar tulajdonba kerüljenek ezek a vállalatok.

Mindezzel kapcsolatban az ATV Híradónak nyilatkozó építőipari szakértő hangsúlyozta:

az állam szereptévesztésben van,

hiszen alapvetően az egészséges verseny fenntartása lenne a feladata.

Lázár János az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) konferenciáján küldte meg hadüzenetét a külföldi építési vállalkozók és építőanyag-gyártók felé. A miniszter azt szeretné, ha ezek a cégek kivonulnának Magyarországról. Lázár János erről úgy vélekedett, a kormány ezzel „európai mintát követ”, célja pedig „Magyarország gazdagodása”, a „külföldi hegemónia letörése”. Az építőipari szakértő jelezte, a magyar cégek támogatása valóban kívánatos, ugyanakkor – hívta fel a figyelmet –

egy vállalkozásnak a versenyképességével kell megdolgoznia a piaci előnyért.

„Akkor is versenyez, ha előtte azon a területen már 5 nagy munkát sikerrel elvégzett, hatodszorra is meg kell magát mérettetnie. Ehhez kell az állam, nem ahhoz kell az állam, hogy kiválasszon olyan cégeket akik aztán verseny-nyertesek lesznek aztán életük végéig”

– mutatott rá Molnár László, a GKI vezérigazgatója, hozzátéve: a közbeszerzési rendszer nem az építőipar egészét, hanem csak néhány nagy céget hoz helyzetbe.

Ha külföldiek indulnak és külföldiek nyernek, az azt jelenti, hogy ők jobb áron jobb szolgáltatást nyújtanak, ergo , amit a miniszter úr mond, az azt jelentené, hogy a magyar vállalkozások vagy magasabb áron kínálják ugyanazt vagy ugyanazon az áron kínálnak rosszabb szolgáltatást – mondta a szakember.

Az ingatlan.com szakértője úgy véli, ha több a hazai forrású építőanyag, több a hazai forrású alapanyag, amelyet be tudnak építeni minden egyes megépülő lakásba, ez pedig mérsékelheti az ingatlanok bekerülési költségét. A szakértő szerint így eltűnne az árfolyamkockázat.

A csatorna érdeklődött a tárcánál is, hogy milyen eszközökkel tervezi kiszorítani a kormány a külföldi cégeket, és mit szólna ahhoz, ha egy másik ország kormánya tenne hasonló lépéseket a magyar vállalkozásokkal szemben. A minisztérium annyit közölt:

„Lázár János tegnap mindent elmondott.”

„Úgy látom, hogy jelentős veszteséggel zárják az idei évet. Az ember nem szokott veszteséges vállalatot fenntartani”

– fogalmazott Lázár a Magyarországon működő külföldi cementgyárakkal kapcsolatban.

Videó:

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/11/23/meretes-port-fog-kavarni-lazar-friss-bejelentese-sulyos-uzenetet-kuldott-kipenderitenek-egy-rakas-ceget-magyarorszagrol

Valódi Hírek