Lehet még fokozni: Pintérék ismét felkavarnák az állóvizet az egészségügyben

Még javaslatokat is kérnek hozzá.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Belügyminisztérium azt a dokumentumot, amely a háziorvosi körzetek ellátásáról, valamint az egészségügyi alapellátások körzeti kialakításáról szól.

Pintér Sándorék szerdától egészen augusztus 24-ig, azaz jövő hét csütörtökig várják a észrevételeket – a kormány pontosan a részletszabályokól döntött a tartósan betöltetlen praxisok kapcsán. Eszerint a praxiskezelő a jövőben új körzetet hozhat létre, meglévő körzethez csatolhat más felosztott körzetet, sőt, egyesítheti a már meglévőket is.

Emellett a praxiskezelő tájékoztatást kérhet az önkormányzatoktól, hogy a területükön van-e olyan háziorvosi, fogorvosi körzet, amely tartósan betöltetlen. Továbbá arról is érdeklődhetnek, hogy az alapellátási körzet megfelel-e a jogszabályi feltételeknek, valamint gondoskodnak-e helyettesítő orvosról – összegezte a 24.hu.

Mellesleg Takács Péter a napokban nyilatkozott többek között a háziorvosi praxisok megreformálásáról. Az egészségügyi államtitkár közölte, lesznek átszervezések, de luxusnak gondolnak fenntartani egy körzetet 150-200 főre. Mint mondta:

„A későbbiekben azt is szeretnénk, hogy az ellátandó lakosságszám jobban érvényesüljön a finanszírozásban. Lesznek olyan pici,

most még betöltött praxisok, ahol 300-400 ember van, ezeket nincs értelme fenntartani

havi 3,5-4 millió forintért. Ezeket 2028-ig szeretnénk kivezetni. Addigra kell olyan döntési helyzetbe hozni a kollégákat, hogy vagy vállal nagyobb területet, vagy ez a praxis meg fog szűnni”

Kapcsolódó cikk:

Ebből még csúnya balhé lesz: Pintér államtitkára olyat mondott, amitől elszakadhat a cérna a háziorvosoknál

 

Valódi Hírek