Ennyire nagy gáz van? Hatalmas visszalépésre készülnek Orbánék

Kell a pénz máshová.

Csökkenti tulajdonrészét az állam a Vienna Insurance Group biztosítócsoport magyarországi üzletágában, vagyis az Alfa és az Union biztosítókban. A Corvinus Zrt. 2022. március 25-én szerzett 45 százalékos tulajdonrésze 10 százalékra csökken – jelentette be közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A közleményben azt írták, a magyar állam a piacvezető magyar holding kisebbségi tulajdonosaként továbbra is támogatja a biztosítási szektor mint stratégiai fontosságú ágazat fejlesztését, versenyképességének és teljesítményének további növelését.

Nem ez az első ilyen ügylete az államnak az elmúlt hetekben.

A minisztérium alig két hete jelentette be, hogy az Erste Bank AG megvette az Erste Bank Hungary Zrt.-ben meglévő 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét a magyar államtól. Az államot abban az üzletben is a Corvinus Zrt. képviselte.

A mostani ügyletről szóló közleményben pontos összegek nem szerepeltek, de az nyilvános adat, hogy az Erste Bankkal kötött üzleten 87,5 milliárd forintot keresett az állam.

Szeptemberben a két, Posta Biztosítóban lévő tulajdonrészét értékesítette az államot képviselő Corvinus Zrt., holott alig néhány hónappal korábban szerezte meg a két biztosító kétharmados tulajdonrészét.

Meg nem erősített információk szerint az eladási hullám mögött az áll, hogy

Orbán Viktor kormánya így akar pénzt szerezni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felvásárlására,

különben nem marad rá forrás.

Egyelőre ez elég kevésnek tűnik, mert a gigaüzlethez – amelynek a környékén természetesen a miniszterelnök veje, Tiborcz István is feltűnt, és amit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter várakozása szerint még az év vége előtt nyélbe ütnek – jóval nagyobb összeg szükséges:

a kormány 4 milliárd euróért, vagyis bő 1500 milliárd forintért vásárolná meg a reptér 51 százalékos tulajdonjogát.

(MTI/forbes.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek