Nagy Márton végre kibökte, mennyit fog perkálni a magyarok közös bukszájából a kormány a ferihegyi reptérért

Vannak még kérdőjelek.

Nagy Márton a Világgazdaság hétfői konferenciáján beszélt arról, hogyan vásárolná meg a kormány a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteretszámolt be róla a Reuters.

Nagy várakozása szerint

még az év vége előtt lezárulnak a reptér megvásárlásáról szóló tárgyalások.

A kormány csomagban akar fizetni a Budapest Airportért, amely költségvetési forrásokat és a fejlesztési bank forrásait foglalná magában, illetve „nem stratégiai eszközök eladásából befolyó pénzeket” is bevonnának a tranzakcióhoz.

Korábban mi is megírtuk, hogy mintegy 4 milliárd euróért, azaz

1500 milliárd forintért vásárolná meg a kormány a reptér 51%-os tulajdonjogát.

A hvg.hu összefoglalója szerint a magyar kormány eredetileg kínai és/vagy katari partnert szeretett volna a bizniszbe bevonni, de „nyugati nyomásra” ennek az ötletnek az elvetésére kényszerült. Most arról hallani, hogy a francia kormány közbenjárásával végül a Vinci Airports nevű cég lett az, amelyik beleegyezett, hogy a magyar állammal közösen üssék nyélbe az üzletet. A francia vállalatnak így 49%-os tulajdonrésze lenne a magyar reptérben és egyben az üzemeltetéséért is felelős lenne.

Nagy Márton egyébként korábban ugyanezen a konferencián arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság már „jön ki a viharból”, a cél pedig a gazdasági növekedés helyreállítása, azzal ugyanis csökkenteni lehet a hatalmas költségvetési hiányt is.

Valódi Hírek