Kegyetlenül kiakadt a neves szociológus, amiért Vidnyánszky melletti hűségesküre kényszerítik a Nemzeti dolgozóit

„Micsoda aljas csapda!”

Megírtuk, hogy terjed egy név nélküli petíció a Nemzeti Színház társulatában arról, hogy ki támogatja Vidnyánszky Attila maradását a intézmény élén.

Nemzetiben múlt héten pénteken félbeszakították a Rómeó és Júlia című előadást, mert súlyos baleset történt a színfalak mögött. Két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó olyan súlyosan megsérültek, hogy kórházba kellett szállítani őket. Azóta kiderült, műtétre volt szükségük, de állapotuk stabil.

Vásárhelyi Mária neves szociológus sarkos véleményt közölt az ügyben. Az írást változtatás nélkül tesszük közzé.

„Micsoda aljas csapda, hogy most aláírást gyűjtenek a Nemzeti Színház dolgozói körében, Vidnyánszky maradása érdekében. Ezzel árulóvá és cinkostársukká teszik a végtelenül kiszolgáltatott és megfélemlített színészeket és a többi színházi dolgozót.

Még senki nem tudja, hogy pontosan mi történt, milyen sérüléseket szenvedtek el a baleset során a színészek, el sem kezdődött a vizsgálat a felelősség megállapítása érdekében, egyvalamit azonban biztosan tudunk, hogy a színház vezérigazgatóját és a darab rendezőjét (jelen esetben ugyanaz a személy) minden kétséget kizáróan súlyos felelősség terheli a balesetért.

És ez teljesen független attól, hogy ki mit gondol Vidnyánszky kvalitásairól, jelleméről, tevékenységéről. De micsoda aljasság színészeket és szinházi dolgozókat olyan helyzetbe hozni, hogy ilyen körülmények között tegyenek írásban hűség esküt az igazgatójuk mellett?

Ha megteszik, akkor a szakmájukat és színésztársaikat árulják el,

hiszen kinyilvánítják, hogy nem számít Vidnyánszky felelőssége a két kolléga súlyos balesetében, nem számít, hogy milyen eredménnyel zárul a vizsgálat, tulajdonképpen az se számít, hogy mi történt. Ha viszont nem írják alá, akkor teljes bizonyosággal számíthatnak arra, hogy előbb vagy utóbb kirúgják őket és nem nagyon lesz olyan színház, ahol munkát kapnak.

Az dolgozók tehát nem színésztársaik, munkakörülményeik, egyes színházi vezetők diktatórikus módszerei miatt tiltakoznak, hanem a büntetőjogilag egyértelműen felelős vezetőjük pozícióban maradása érdekében emelik fel szavukat.

A helyzet aljasságát és abszurditását pontosan leírja a 89 éves színészlegenda, Bodrogi Gyula szívszorító magyarázkodása, mely szerint névvel vagy név nélkül is alá lehet írni a Vidnyánszkyt marasztaló petíciót.”

(Faceboook/Vásárhelyi Mária)

Valódi Hírek