Valami nem stimmel Matolcsy emberének „nagy” bejelentésével: Váratlan helyről jött a kritika

Nem várt pofon.

Az Északi Áramlat felrobbantása, valamint az annak következtében elszálló gázárak okozták a forint tavaly őszi látványos visszaesését – így vélekedett Virág Barnabás nemrég a 24.hu podcastjében.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a jegybank az utóbbi „zűrösebb” időszakban nem hozott olyan döntést, amelyet utólag hibásnak gondolnának, annak okát pedig, hogy tavaly 430 forintig gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, Virágék szerint máshol kell keresni.

Meglátása szerint azok a napok megizzasztották a magyar gazdaságot, „nagyon forró pillanat„-ként emlékszik vissza rá. Megjegyezte, hogy valutaválság-közeli állapotok uralkodtak akkor.

Ha visszaemlékezünk: szeptember végén a kamatdöntés napján egy euró 407,45 forintot ért, majd október 13-án 432,94-es árfolyammal szembesülhettünk. Ekkor a jegybank 18 százalékra emelte az irányadó kamatot az addigi 13 százalékról, a forint pedig pár nap alatt erősödött, az év végén 400-417 forint között mozgott az árfolyam.

Simor András, az MNB korábbi elnöke szerint azonban valami nincs rendben Virág állításával. Véleménye szerint

a forint gyengülését a jegybank „monetáris politikai botladozása okozta”.

Mint kifejtette: az Északi Áramlat felrobbantása két módon lehetett hatással a hazai fizetőeszköz árfolyamára: a világpiaci gázár emelkedésével, valamint a történtek utáni pánikkal, amely a piacon alakulhatott ki. Akármelyik is hatott az árfolyamra, a forintnak további kamatemelés nélkül gyengülnie kellett volna – írta a szakértő.

Ugyanakkor rámutatott, hogy

nem ez a folyamat ment végbe:

tavaly október 3-án, körülbelül egy héttel a robbanás után csökkent a gáz világpiaci ára. Megjegyezte, addigra Európa nagyobb része levált az orosz földgázról, hetekkel a történtek előtt már alig kereskedtek ezen a vezetéken.

A piacon eluralkodott pánikról úgy fogalmazott: a befektetői hangulat mérése közben kapott számok szerint érdemben nem csökkent a kockázati étvágy, sőt

nem igazolható, hogy a félelem nőtt volna a vezeték felrobbantása után.

Ráadásul ha pánik tört volna ki a piacon, akkor más fizetőeszközök árfolyama is látványosan esett volna, ám ez nem így történt – jegyezte meg a szakértő.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek