Elképesztő: Visszahozzák a letelepedési kötvényprogramot Orbánék

Ha van pénze a bevándorlónak, akkor jöhet.

A Magyar Hang szúrta ki a hamarosan az Országgyűlés elé kerülő idegenrendészeti törvénytervezetben, hogy a kormány meghirdetett egy új, fizetős letelepedési programot, amivel lényegében visszatérnek a már elkaszált Rogán Antal-féle letelepedési kötvény elvéhez: ha a bevándorlónak van pénze, akkor tárt karokkal várja a kormány.

A tervezet kimondja, hogy a 3. országbeli (tehát nem európai uniós és nem EGT-tagállamból érkező) állampolgár két évre érvényes vendégbefektetői vízumot igényelhet, ha három hónapon belül 250 ezer és egymillió euró közötti összeget fizet be különböző jogcímeken és projektekbe (körülbelül 90 millió forinttól 390 millió forintig).

Ezekből a feltételekből kell valamelyik teljesítenie:

  • legalább 250 ezer euró értékben kell vásároljon egy jegybank által akkreditált ingatlanalap befektetési jegyeiből
  • legalább 500 ezer euró értékben kell tulajdonjogot szerezzen egy tehermentes magyarországi ingatlanban, melyet aztán vagy a befektető vagy hozzátartozói legalább öt éven át megtartanak
  • egymillió euró értékben kell adományt nyújtson valamelyik „közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány” által fenntartott főiskolának vagy egyetemnek

Mindennek fejében a vásárló két éven belül 10 évre szóló tartózkodási engedélyt kaphat, amit aztán újabb 10 évvel hosszabbíthatnak meg. A kormány azt is ígéri, hogy vízumkérelmezőket nemzetbiztonsági szempontból is ellenőrzik majd.

Valódi Hírek