Hatalmas botrány: Az eddigi legsúlyosabb részletek derültek ki a Schadl–Völner-botrányról

Folytatódott a bírósági tárgyalás.

„Hamis tanúzás az is, ha valaki releváns tényeket elhallgat”

– figyelmeztette a bíró S. K. Béla tanút a Völner Pál és Schadl György végrehajtói maffiával kapcsolatos bírósági eljárás keddi tárgyalásán.

S. K. Bélát az úgynevezett „fekete kocka” ügyében hallgatták meg, amelynek kapcsán a bíróság múlt héten már Süli János egykori minisztert is berendelte tanúként.

S. K. a lábatlani Calmit Hungária Zrt. bányászati cég vezetője. A lehallgatott telefonbeszélgetések szerint ezen a cégen keresztül akart egymilliárd forintot megpályázni Schadl és Völner. A terv az volt, hogy a lábatlani osztrák–spanyol bányavállalkozás megemelt szén-dioxid kvótáját úgy próbálják csökkenteni, hogy állami támogatást vesznek fel a „vízzel működő Otto-motor” fejlesztésére, amellyel aztán olcsóbban tudnak majd hőt termelni.

Az egymilliárdos állami támogatásból – a terv szerint –

„négyszázat leosztanak »az embereknek«, a maradék hatszázból pedig »felbütyköltek volna valamit«”.

A „találmány”vízből állított volna elő hidrogént, mindezt pedig egy „fekete kockában”. A forradalmi (?) technológiát a gépszerelő N. Csaba és bútorasztalos végzettségű K. Szabolcs „fejlesztette ki”. Ők ezzel a projekttel keresték meg Schadl jobbkezét, R. Róbertet, aki mindenféle szerződés és írásos dokumentum nélkül adott rá 185 millió forintot.

Schadl György ezután szállt be az üzletbe, a kapcsolatain keresztül pedig

elérte Völner Pálnál, hogy megkeressenek több magas rangú kormányzati embert, valamint a lábatlani bányavállalatot is.

A keddi meghallgatáson S. K. Béla gyakorlatilag semmire nem emlékezett, ezért is figyelmeztette a bíró, hogy kötelessége a teljes igazságot elmondani a tanúskodása során. Ugyanakkor a vádiratból és a lehallgatott telefonbeszélgetésekből az kiderült, hogy többször hangot adott aggodalmának a „találmány” működésével kapcsolatban.

Völner Pál azzal nyugtatta meg, hogy miután a pályázati pénzt megkapták,

„senki nem fogja ellenőrizni

azt, hogy valójában volt-e a reális esély a pályázatban megjelölt eredmény elérésére vagy sem”.

A pályázatot végül nem sikerült kiíratnia a volt igazságügyi miniszterhelyettesnek sem, nem sokkal a „találmány” finanszírozásának megfeneklése után pedig letartóztatták Schadl Györgyöt.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek