Tovább dagad a Schadl–Völner-botrány: Magas rangú fideszes politikusok is érintettek a végrehajtói kar perében

Minisztereket és államtitkárokat is kihallgathatnak.

Egy kisebb nyári szünet után kedden tovább folytatódik az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós ügye, amelynek két főszereplője a végrehajtói kar volt elnöke, Schadl György és a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál.

A Telex beszámolójában emlékeztetett, a bíróság még júniusban tanúkihallgatásokkal ment el szünetre, viszont most tovább folytatják a tárgyalást. Jelezték, ősszel megvalósulhat több egykori vagy jelenlegi államtitkár, valamint a volt paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János meghallgatása is.

A vádirat szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, akink rendszeresen adott 2–5 millió forintot – összesen mintegy 83 millió forintot. Völner mindezért cserébe vállalta, hogy befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség megállapította: Schadl gyakorlatilag „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan készenlétben legyen az ügyek „elintézésében”.

A nyomozók azt is közölték, hogy Schadl mindezt abból a pénzből tudta fedezni, amelyet azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. A vádirat szerint a végrehajtói kar elnöke így

összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.

A hét végrehajtó közül hat a bíróságon is megerősítette, hogy mindez így történt, Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.
A bíróság tavasszal hallgatta meg Schadl Györgyöt és Völner Pált, mindketten „ártatlannak” vallották magukat. Ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy Schadl és Völner dolgát megnehezítheti, hogy a 22 vádlottból tízen – köztük 6 végrehajtó – már beismerték bűnösségüket, akiket a bíróság már el is ítélt. Legtöbbjük felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést kapott.

A nyomozás során kitüntetett szerepe volt Varga Judit volt igazságügyi miniszternek, akiről egy lehallgatott beszélgetésen Schadl azt mondta, hogy az egyik végrehajtó Varga feljelentésével fenyegetőzött, de maga Völner és a védője is ragaszkodnak hozzá, hogy a bíróság tanúként hallgassa meg a volt igazságügyi minisztert a perben. Mint írták, a tárgyalásokon pedig információkat is megosztottak Vargáról, hogy így érjék el a „jó miniszter asszony” beidézését.

Varga Judit a lapnak nyilatkozva korábban azt közölte: államtitkárával mindig szakmai kérdésekről beszélt telefonon vagy váltott sms-t. Azt is megjegyezte, miniszterként „feladata”, hogy szoros figyelemmel kísérje a szakterületén zajló folyamatokat, így a végrehajtói karban történteket is, tehát – fogalmazott – ebben „nincs semmi látnivaló”. Varga mellett kérvényezték egy másik volt igazságügyi miniszter, Trócsányi László meghallgatását is,

aki szintén hivatalban volt a végrehajtói kinevezések idején.

Jelezték, arra is lehet esély, hogy a bíróság meghallgasson egykori minisztereket vagy más magasabb szinteken álló tanúkat is.
Süli János volt paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztert egyébként már be is idézték őszre, hogy a korrupciós ügy egyik mellékszáláról kérdezzék.

A vád szerint Völner Pál Schadl kérésére megpróbálta behálózni Palkovics László és Süli János minisztereket, hogy segítsék Schadlt pályázathoz jutni. A vállalkozás papíron vízüzemű motorral kísérletezett, és a paksi atomerőműhöz szolgáltatott volna innovációt. Schadl a találmányra egymilliárd forint pályázati pénzt akart szerezni,

ehhez kérte volna Süli János segítségét.

Kapcsolódó:

Ebből mi lesz? Újabb döbbenetes fordulat jött Schadl György botrányában

https://nyugatifeny.hu/2023/06/22/ebbol-oriasi-cirkusz-lesz-orbanek-uzlettarsa-is-erintett-a-schadl-volner-botranyban

Valódi Hírek