Itt a rémálom: A KSH most közölte a legújabb rossz híreket

Szabadesés.

Lehangoló adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal már a hét legelején. Méréseik szerint szeptemberben az építőipari termelés volumene 6 százalékponttal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Mint írták, az épületek építésének termelése 9,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké ugyanakkor nőtt 0,4 százalékkal.

Az építőipar termelése azonban 1,8 százalékkal kisebb volt az augusztusinál – szezonális és munkanaphatással kiigazítva, azaz figyelembe véve a hétvégék és ünnepnapok alakulását a vizsgált időszakokban.

A KSH közleményéből kiderült, hogy idén a harmadik negyedévben

az építőipar termelői árai 13,1 százalékkal nőttek

az előző év azonos időszakához mérten.

Ezzel szemben a legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése

24,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

A megkötött új szerződések száma is csökkent, így a volumen 32 százalékkal visszaesett – ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 43,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal csökkent.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 30,6 százalékkal elmaradt a 2022. szeptember végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,4, az egyéb építményekre vonatkozóké 42,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál – részletezte a KSH.

Az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,7 százalékkal csökkent – tette hozzá a hivatal.

Mint közölték, idén a harmadik negyedévben a speciális szaképítésben emelkedtek az árak a leginkább: 13, 9 százalékkal. A KSH szerint

az építőipar árai 1,5 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

A hivatal friss adatokat közölt a szeptemberi ipari termelésről is. Becslésük szerint ez 7,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Munkanaphatástól megtisztítva

a termelés 5,8 százalékkal csökkent

– olvasható a közleményben, amelyben kifejtették, hogy a feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene.

Emellett azt írták, hogy a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján

az ipari kibocsátás a 2023. augusztusinál 1,2 százalékkal nagyobb volt.

Szeptemberben az ipari export volumene 7,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 3,4, a 15 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 5,1 százalékkal bővült – tájékoztatott a hivatal.

Mint írták, az ipar belföldi értékesítése 16,4, a feldolgozóiparé 6,2 százalékkal esett vissza a 2022 szeptemberi teljesítéshez mérten.

Az iparon belül döntő – 96 százalékos – súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,1, a csekély súlyú bányászaté 31, az energiaiparé – villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás – 24 százalékkal csökkent.

Továbbá a közúti gépjárműgyártás is mérséklődött 0,9 százalékkal, azonban a közúti járművek alkatrészeinek gyártása 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten.

A közlemény szerint a két legjelentősebb súlyú alágazat közül

az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 15,4 százalékkal nagyobb,

a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 23 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóipar két legnagyobb alágazata közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 14,4, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal visszaesett – részletezték.

Mindemellett az élelmiszerek, italok, dohánytermékek gyártása, valamint a húsfeldolgozás, húskészítmények gyártása is mérséklődött. A csökkenés legkevésbé a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásban, valamint azok tartósításában, illetve a halfeldolgozásban volt érzékelhető.

A 6 százalékos feldolgozóipari súlyú gép, gépi berendezés gyártása azonban 3,4 százalékkal emelkedett, főként a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás – kivéve: légi-, közútijármű-motor – jelentős bővülése folytán – közölte a hivatal, amely 2022 áprilisa óta először mért növekedést a kokszgyártásban, a kőolaj-feldolgozásban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 10,1 százalékkal kisebb volt a 2022. szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 7, az új exportrendelések 10,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – összegezték hozzátéve, hogy az év első kilenc hónapjában az előző évi azonos időszakhoz képest az ipari termelés 4,9 százalékkal csökkent, az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,1, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítéseké 16,4 százalékkal kisebb lett.

A tájékoztatás szerint a feldolgozóipar 13 alága közül 9-ben csökkent a termelés.

(MTI)

Valódi Hírek